X

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας είναι σαν τον Σίσυφο!

Πανευρωπαϊκό κόμμα κατά της λιτότητας φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Ant1news

«Από μικρό παιδί έβρισκα πολύ ανόητο το μύθο του Σίσυφου… Εγώ θα σταματούσα να σπρώχνω τον βράχο», είπε με νόημα ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την παραλληλισμό του Αυστραλού δημοσιογράφου για το μαρτύριο της Ελλάδας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αποδεχόμενος αυτό το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έβαλε τον εαυτό του στη θέση του Σίσυφου, σπρώχνοντας τον βράχο ενάντια στους οικονομικούς νόμους, που καθιστούν μη βιώσιμο το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Υπέγραψε ένα πρόγραμμα, στην πρώτη σελίδα του οποίου θα βρείτε την ακόλουθη δέσμευση: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συμβουλευθεί και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με την επίτευξη των στόχων (του προγράμματος) πριν υιοθετηθούν δια νόμου. Το ακούσατε αυτό; Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συμφωνήσει, ακόμη κι αν δε συμφωνεί; Φυσικά δεν υπάρχει καμία δέσμευση πως η τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσει με την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτοί μοιάζουν με όροι παράδοσης», υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εξηγώντας πως έχει ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους που είπαν ένα μεγαλειώδες «όχι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το μνημόνιο λιτότητας, το οποίο επισημαίνει πως δεν είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα.

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές – παρά την αμοιβαία εκτίμηση με τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία όμως τους χωρίζουν αρκετά – αλλά σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα ενάντια στη λιτότητα.

«Αντί να εμπλακώ σε μία προεκλογική εκστρατεία, η οποία στο μυαλό μου είναι λυπηρή και άκαρπη, θα παραμείνω πολιτικά ενεργός – ίσως περισσότερο από ό,τι ήμουν μέχρι σήμερα – σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα ευρωπαϊκό δίκτυο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο κάποια στιγμή θα εξελιχθεί σε ένα πανευρωπαϊκό κόμμα», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε τέλος πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όσους τολμήσουν να τον κατηγορήσουν για «εσχάτη προδοσία», υποστηρίζοντας πως αμφιβάλλει εάν θα βρεθούν κάποιοι να σταθούν απέναντί του για να στηρίξουν τέτοιες κατηγορίες.