X

Ο Λαφαζάνης παρέδωσε την διερευνητική στον Παυλόπουλο εν μέσω αιχμών

Για συνταγματική εκτροπή έκανε λόγο ο Λαφαζάνης. Τι απάντησε ο Παυλόπουλος.

Ant1news

Εν μέσω αιχμών παρέδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αφού όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατέστη δυνατό να καρποφορήσει η προσπάθεια του για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ο κ. Λαφαζάνης είχε ένα σχετικά έντονο διάλογο με τον κ. Παυλόπουλο, επισημαίνοντας του ότι με βάση τις επιταγές του Συντάγματος θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και εν συνεχεία να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.

Ανέφερε δε ότι,«οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος».

Ο κ. Παυλόπουλος έδειξε να ενοχλείται από τις αιχμές του κ. Λαφαζάνη και απάντησε «να είστε βέβαιος ότι το Σύνταγμα τηρείται».

Ο διάλογος Λαφαζάνη – Παυλόπουλου

Λαφαζάνης: Ήρθα να παραδώσω την εντολή. Αξιοποιήθηκε. Μπορεί να μην έβγαλε κυβέρνηση, είδαμε όμως τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της ελληνικής κοινωνίας.Πάνω απ' όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός.

Δεν είναι οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από το Σύνταγμα. Νομίζω ότι σ' αυτή τη βάση πρέπει να υπάρξει ευρεία συνεννόηση ώστε να πάμε σε εκλογές και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

Παυλόπουλος: Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι υπεράνω του Συντάγματος. Όλοι κρινόμαστε από την ιστορία βάση του Συντάγματος. Το Σύνταγμα εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα του. Να είστε βέβαιος ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος.

Λαφαζάνης: Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος.

Παυλόπουλος: Να είστε βέβαιος ότι τηρείται το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ πολύ

Λαφαζάνης : Να το δούμε

Δηλώσεις Λαφαζάνη

Ο κ. Λαφαζάνης σε δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους,  έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε σε γενικές γραμμές τα όσα υποστήριξε κι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρταίας.

«Παρέδωσα όπως επιτάσσει το Σύνταγμα την διερευνητική εντολή που είχα λάβει από τον Πρόεδρο, αδυνατώντας όπως ήταν φυσικό να καταφέρω να σχηματίσω κυβέρνηση. Ταυτόχρονα εξέφρασα στο πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες απόψεις μου σχετικ’ά με την διαδικασία.

Θα επιθυμούσα να κάνω δύο επισημάνσεις. Πρώτον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός, ούτε βεβαίως αυτών που τον επέλεξαν και κατά συνέπεια δεν διεκπεραιώνει ειλημμένες αποφάσεις. Η μοναδική του υποχρέωση είναι να υπερασπίζεται το Σύνταγμα.

Θα είναι πρόκληση αν πάμε άρον – άρον σε εκλογές και σε κάθε περίπτωση αν πάμε πριν τις 27 Σεπτεμβρίου. Είναι ευθύνη του κ. Παυλόπουλου να ανταποκριθεί σε αυτό και να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια.

Δεύτερον όπως προβλέπεται σαφώς από το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών και μάλιστα με την φυσική παρουσία των Πολιτικών Αρχηγών και όχι η διαδικασία αυτή να υποκατασταθεί με τηλεφωνικές επαφές», ανέφερε μεταξύ άλλων.