X

Στην «ουρά» για τις κουτσουρεμένες… συντάξεις

Σοκ για τους συνταξιούχους που πληρώθηκαν σήμερα, καθώς είδαν σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, με τα χειρότερα να έπονται…

Ant1news

Ατέλειωτες ουρές συνταξιούχων έχουν σχηματιστεί σήμερα στις τράπεζες, καθώς οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ πληρώνονται σήμερα την σύνταξη του Σεπτεμβρίου, αλλά η ταλαιπωρία που υφίστανται δεν είναι τόσο δυσάρεστη όσο η μείωση των αποδοχών τους.

Τα χρήματα που πήραν σήμερα είναι κουτσουρεμένα… σε  σύγκριση με αυτά που λάμβαναν μέχρι σήμερα κι αυτό γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ΕΟΠΠΥ σε ποσοστό 2% για τις κύριες συντάξεις και κατά 6% για τις επικουρικές.

Στην πραγματικότητα οι μειώσεις στις κανονικές συντάξεις είναι μεγαλύτερες του 2% καθώς το ποσοστό αυτό υπολογίζεται όχι στη μειωμένη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα, αλλά στο ποσό της μεικτής σύνταξης που λάμβανε το 2010 και πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν λόγω μνημονίων.

Η αύξηση των εισφορών κατά 2% ανεβάζει το συνολικό ποσοστό παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ σε συνολικό ποσοστό 6%, και στην πραγματικότητα λόγω ητς προαναφερθείσας ιδιαιτερότητας καθιστά την πραγματική μείωση σε ποσοστό3-4% των συντάξιμων αποδοχών.

Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων καθώς με τα νέα δεδομένα προβλέπονται εισφορές της τάξης του 6% και για τις επικουρικές συντάξεις πάντα  υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ΕΟΠΠΥ, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχαν.

Οι μειώσεις ωστόσο στις επικουρικές δε σταματούν εκεί. Η απόφαση του Παύλου Χαϊκάλη – λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο – να ενοποιήσει 11 φορείς επικουρικής ασφάλισης με 200.000 ασφαλισμένους θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις που θα υποστούν περίπου 120.000 συνταξιούχοι.

Η υποχρέωση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνηση να εξασφαλίσει ισοδύναμα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε περικοπές που θα ξεπεράσουν το 10%.

Την ίδια ώρα, στον αέρα παραμένει το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιανουαρίου του 2015. Ο νέος νόμος προβλέπει βασική και αναλογική σύνταξη.

Το χειρότερο είναι ότι από τον επόμενο μήνα και για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου οι κρατήσεις θα είναι υψηλότερες για να καλυφτεί η αναδρομικότητα του μέτρου που ξεκινάει από την 1/7/2015.