X

Λαγκάρντ: αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος επαναλαμβάνει, αλλά δεν τάσσεται υπέρ της διαγραφής μέρους του. Τι προκρίνει για την Ελλάδα η επικεφαλής του Ταμείου.

Ant1news

Ένα είδος αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα μπορούσε να παράσχει την δυνατότητα στην Ελλάδα να διαχειριστεί το χρέος της που είναι «μη βιώσιμο», τονίζει σε συνέντευξη της σε ελβετική εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία δεν φαίνεται να βλέπει ή να προκρίνει την πιθανότητα διαγραφής μέρους των οφειλών της Ελλάδας στους πιστωτές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει ταχθεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού  χρέους, ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα συμμετέχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών και μπορεί να έχει ύψος μέχρι 86 δις ευρώ. Δεν υπήρξε για το θέμα αυτό καμία αναφορά από πλευράς της Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της συνέντευξης, ενώ σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι «γι΄ αυτό το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Οκτώβριο».

Φαίνεται ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα αλλάξουν γνώμη οι εταίροι της Ευρωζώνης και πιστωτές της χώρας και προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι η πλειονότητα τους, ιδίως η Γερμανία, αποκλείουν νέα διαγραφή του.

Αναφορικά με τις αποκλίνουσες αυτές προσεγγίσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στην εφημερίδα «Le Temps» ότι «η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους δεν έχει γίνει ποτέ, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει τώρα, αν τα πράγματα πάνε καλά».

Όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, «μιλάμε για ημερομηνίες ωρίμανσης, μειώσεις επιτοκίων και για περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν αναφερόμαστε σε διαγραφή του χρέους».