X

Που ποντάρουν τα κομματικά επιτελεία ενόψει της 20ης Σεπτεμβρίου

Τα ατού αλλά και τα πιο «καυτά» θέματα της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στο δρόμο προς τις κάλπες .

Ant1news


Οικονομία και συνεργασίες είναι τα πιο καυτά θέματα της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών αλλά και κορυφαίων στελεχών των κομμάτων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη προτάσσει ότι αντιπροσωπεύει το νέο χωρίς την διαβρωτική φθορά του κυβερνητισμού και τις εξαρτήσεις. Παίζει το χαρτί του προσωπικού του πολιτικού κεφαλαίου , του πρωθυπουργού που μπήκε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές λαμβάνοντας ακόμα και το απόλυτο ρίσκο, συνεπώς προβάλει ως ο ικανός διαχειριστής της εθνικής εκκρεμότητας του χρέους. 

« Έχουμε αποφασίσει να είμαστε οι εγγυητές εξόδου της χώρας και επανόδου της σταθερότητας» διαμηνύει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη  και διαβεβαιώνει πως «θα υλοποιήσουμε τους όρους της συμφωνίας». 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε λογική αυτοδυναμίας και προβάλει ως μόνο ευκταίο σχήμα συνεργασίας αυτό με τους ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Βούτσης πάντως, σήμερα, απέκλεισε μόνο τη ΝΔ από το κάδρο των πιθανών μετεκλογικών συμπράξεων αφήνοντας παράθυρο για συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αν η κάλπη στείλει τέτοιο σήμα.  

Με κεντρικό επιχείρημα καμιά ψήφος χαμένη πολιτεύεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που περιοδεύει σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα. 

 Ως πολιτικά ατού ο κ. Μεϊμαράκης επιστρατεύει την διαχρονικά υπεύθυνη στάση της  ΝΔ, την πολιτική του προσωπικότητα που συνιστά άνοιγμα και στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κέντρο, ενώ καλεί τους ψηφοφόρους να κάνουν σύγκριση ανάμεσα στο τι παρέδωσε ως κυβέρνηση η ΝΔ και τι έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ.   

Προ των πυλών δείχνει να είναι, εν τω μεταξύ, το debate μετά την αποδοχή Τσίπρα στην πρόσκληση Μεϊμαράκη. Όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στη Διακομματική Επιτροπή  «έχουμε μια καταρχήν συμφωνία, τα γραφεία τύπου των κομμάτων θα δουν όλες τις λεπτομέρειες». 

Ο στόχος της αυτοδυναμίας που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας διαμηνύει ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9: διερωτήθηκε «πιστεύει κανείς ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόνος του στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει μια καλύτερη κυβέρνηση από αυτήν που έκανε τον προηγούμενο Ιανουάριο;  Θ’ αφήσει ο Έλληνας ψηφοφόρος τον Αλέξη Τσίπρα μόνο του στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνει μια ωραία κυβέρνηση; Η εκτίμησή μου είναι ότι ο στόχος γι’ αυτοδυναμία που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας». 

Το ΚΚΕ επιμένει να σφυροκοπεί το κόμμα Λαφαζάνη.  Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε, εκ νέου, τον λαό «να μην δώσει ψήφο σε νέα αναχώματα που στήνονται, όπως είναι το νέο κόμμα που προήλθε από την πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2». 

Ο Πάνος Καμμένος υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και την απόφαση υπογραφής του 3ου μνημονίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας στο alpha radio ξεκαθάρισε πως « αν υπήρχε δρόμος για τη δραχμή με προοπτική, εγώ δεν θα έλεγα όχι». 

Την λογική της υπεύθυνης και χρήσιμης ψήφου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη προωθεί η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στα "Παραπολιτικά" πως: «Η αυτοδυναμία έχει αποδειχθεί ότι ούτε είναι εφικτή ούτε είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα, κανένας δεν μπορεί μόνος του και απέτυχε και το σχήμα ένα ισχυρότερο κόμμα και μία ουρά συμπλήρωμα, δεν μπορεί να προχωρήσει». 

Την επαύριο, πάντως, της συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης διαφοροποιήθηκε ανοικτά δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την πολιτική του προτίμηση σε έναν «γάμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μας αφορούν ατομικές και προσωπικές στάσεις που επιδιώκουν την προσχώρηση σε οποιονδήποτε φορέα» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ. 

Αντιμνημονιακά επιμένει η Λαϊκή Ενότητα. « Άλλη λύση για τη χώρα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της Ελλάδας, το οποίο για να εφαρμοστεί χρειάζεται την έξοδο από την Ευρωζώνη και το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  στα «Παραπολιτικά». 

Με ένα «χαμηλού» προϋπολογισμού, αλλά σαφούς μηνύματος, τηλεοπτικό σποτ ξεκίνησε την επικοινωνιακή του εκστρατεία για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Λεβέντης.