X

Αϊλάν: Η ιστορία του αγοριού που σόκαρε τον πλανήτη

Έφυγε από το Κομπάνι της Συρίας μαζί με την οικογένειά του για να ξεφύγει από τους τζιχαντιστές. Βρέθηκε νεκρό στα τουρκικά παράλια μαζί με τον 5χρονο αδερφό του.

Ant1news

Το όνομά του είναι Αϊλάν Κουρντί. Μόλις τριών χρόνων. Αυτό που ζητούσε ήταν να ζήσει μια ζωή χωρίς πολέμους. Να μεγαλώσει χωρίς βόμβες, όπλα και τζιχαντιστές.

Έφυγε από το Κομπάνι της Συρίας μαζί με τον αδελφό του Γκαλίπ, πέντε ετών, την μητέρα τους και τον πατέρα τους. Έφτασαν στην Αλικαρνασσό,  μπήκαν σε μια βάρκα με προορισμό την Κω. Η βάρκα με συνολικά 17 επιβαίνοντες ανατράπηκε, μισή ώρα αργότερα . Ο Αιλάν, ο Γκαλίπ -που δεν φορούσαν σωσίβια- όπως και η 35χρονη μητέρα τους πνίγηκαν. Ο πατέρας κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή, γράφει η Daily Mail.

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χοκα στην Αλικαρνασσό.

Εκεί, το άψυχο σώμα του Αϊλάν βρέθηκε από έναν Τούρκο συνοριοφύλακα πεσμένο στην άμμο. Φορούσε ακόμα τα ρούχα και τα παπούτσια του.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ, οργή, απέραντη θλίψη.

 

Οι φωτογραφίες αυτές συγκέντρωσαν όλο το δράμα των προσφύγων, όλες τις τραγωδίες που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στη Μεσόγειο…

 

Το hashtag «KiyiyaVuranInsanlik»,που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά» έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

 

Συνολικά 12 άνθρωποι πνίγηκαν, ανάμεσά τους πέντε παιδιά. Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

Οι βρετανικές εφημερίδες σχεδόν στο σύνολό τους έχουν στα πρωτοσέλδιά τους τη φωογραφία του μικρού Αϊλάν.

 

«Κύριε Kάμερον το καλοκαίρι τελείωσε» γράφει η Sun και καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

«Η σοκαριστική, σκληρή πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος του Guardian ενώ οι Times γράφουν ότι η Ευρώπη διαιρείται.

 

 

 

 

Αν αυτές οι εικόνες δεν αλλάξουν την στάστη της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες, τότε τι θα την αλλάξει; αναρωτιέται ο Independent ενώ με μόνο τρεις λέξεις η Daily News περιγράφει την τραγωδία: Η νεκρή θάλασσα...