X

Σκληρή κριτική ΣΕΒ στο πολιτικό σύστημα

Ο ΣΕΒ κατηγορεί τα κόμματα για έλλειμμα δημόσιου διαλόγου για την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την Οικονομία.

Ant1news

 

Σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα ασκεί ο ΣΕΒ αναφέροντας ότι η χώρα προχωρά σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση εντός του 2015, χωρίς να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις από τους πολιτικούς σε σημαντικά ερωτήματα των πολιτών.

Στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο ΣΕΒ αναφέρει: Γιατί πρέπει να εφαρμοσθεί το Μνημόνιο; Απαιτούνται παράλληλα/εναλλακτικά προγράμματα; Μπορούν να αυξηθούν η απασχόληση και τα εισοδήματα χωρίς να αυξηθεί η παραγωγικότητα; Χρειαζόμαστε τις επενδύσεις; Πώς θα γίνουν επενδύσεις, αν δεν αρθούν τα διαρθρωτικά εμπόδια και εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων; Πώς θα μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία από μια οικονομία που εισάγει, σε μια οικονομία που παράγει και εξάγει; Απαιτείται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας;

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση:

• Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν ανακόψει τη ραγδαία εκροή καταθέσεων. Όμως, πέραν των επιχειρηματικών κινήσεων τακτικής σε ό,τι αφορά στη σύναψη και αποπληρωμή δανείων, η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά, στην ιστορία των αγορών και των εθνών, ότι κρατικοί έλεγχοι μπορεί να συγκρατήσουν τις αθρόες εκροές χρήματος, δεν μπορούν όμως να οδηγήσουν σε εισροές -αυτό μόνο η εμπιστοσύνη μπορεί να το καταφέρει. Το χρήμα δεν διατάσσεται, γητεύεται.

• Η εξέλιξη των δεικτών εμπιστοσύνης καταγράφει μια συνολική υποχώρηση, η οποία όμως είναι πιο ισχυρή από την πλευρά της παραγωγής και του PMI και πιο συγκρατημένη από την πλευρά της κατανάλωσης. Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη είναι η κατάρρευση σε απόλυτα ιστορικά χαμηλά των προσδοκιών για προσλήψεις στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες.

Μεγάλα παραμένουν τα περιθώρια αύξησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω της βελτίωσης του ρυθμιστικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με παράλληλη βελτίωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους, αντί της συνεχούς υποχώρησής τους, υποστηρίζεται. Σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, καλούνται τα πολιτικά κόμματα να εξηγήσουν πώς μπορεί η χώρα να αναπτυχθεί χωρίς να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλες χώρες αξιοποιούν για τη δική τους ανάπτυξη.