X

Δεν ήθελε να μπει στη θάλασσα η μητέρα του Αϊλάν

Δεν ήξεραν κολύμπι τα παιδιά που πνίγηκαν στο Αιγαίο, συγκλονίζοντας τον κόσμο. Τι δήλωσε η θεία του. Η τραγική φιγούρα του πατέρα τους.

Ant1news

Ο πατέρας του μικρού σύρου πρόσφυγα Αϊλάν Κούρντι επέστρεψε σήμερα στο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του, σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι έφθασε στην τουρκική συνοριακή πόλη Σούρουτς συνοδεύοντας τα φέρετρα  του μικρού Αϊλάν, του μεγαλύτερου αδελφού του και της μητέρας τους και διέσχισε τα συρο-τουρκικά σύνορα με κατεύθυνση το Κομπάνι.  

Η εικόνα με το άψυχο πτώμα του μικρού Αϊλάν να ξεβράζεται στη θάλασσα, έχει στοιχειώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο μικρός μαζί με τον αδελφό του και τους γονείς του έφυγαν από το Κομπάνι με προορισμό τον Καναδά. Στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Αλικαρνασσό στην Κω, τα δύο παιδιά και η μητέρα τους πνίγηκαν, ενώ ο πατέρας, τραγική φιγούρα, επέζησε.

Η οικογένεια πήγαινε στον Καναδά, όπου μένει τα τελευταία 20 χρόνια η αδελφή του πατέρα. Η Τίμα Κουρντί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες έδωσε ακόμα μία τραγική διάσταση στο δράμα.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι για όλα ευθύνονται οι τουρκικές αρχές. Η οικογένεια είχε ζητήσει βίζα για να ταξιδέψει αεροπορικώς προς το Βανκούβερ, όπου εκείνη ζει, όμως όταν δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά της, αναγκάστηκαν να περάσουν προς την Ελλάδα μέσω θαλάσσης.

 

Τόσο η νύφη της, Ρεχάν Κουρντί, όσο και τα παιδιά, δεν ήξεραν κολύμπι. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έμπαιναν στη θάλασσα.

 

 

Όπως είπε η Κουρντί, με δάκρυα στα μάτια, ήταν εκείνη που είχε δώσει τα χρήματα στην οικογένεια του αδελφού της για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

 

«Μίλησα με τη γυναίκα του αδερφού πριν μία εβδομάδα και μου είπε πόσο τρομοκρατημένη ήταν από το ταξίδι που θα έκανε, καθώς φοβόταν τη θάλασσα. Δεν ξέρω να κολυμπάω. Αν συμβεί κάτι... δεν θέλω να πάω, μου είπε. Όμως υπέθεσα ότι ήθελαν να είναι όλοι μαζί. Αυτά τα δύο παιδιά, δεν γνώρισαν ποτέ μία καλή ζωή...» είπε καταρρακωμένη η γυναίκα, ενώ ανακαλώντας από τη μνήμη της την τελευταία συνομιλία που είχε με τον αδελφό της πριν ξεκινήσουν από την Τουρκία, είπε:

«Η θάλασσα ήταν ήσυχη και έτσι ήξερε πως ήταν ασφαλές να περάσουν απέναντι. Ο Αϊλάν ήταν χαρούμενος, τόσο ενθουσιασμένος για το ταξίδι. Ρώτησε τον πατέρα του που πάνε και του απάντησε "στην Ευρώπη"».

 

 

Ο τραγικός πατέρας έχει ήδη επιστρέψει στο Κομπάνι, για να θάψει τα παιδιά και τη γυναίκα του. Όπως επαναλαμβάνει, για εκείνον δεν έχει πια νόημα η ζωή του. Τελείωσε τη στιγμή του χαμού της οικογένειάς του. Η αδελφή του, τον εκλιπαρεί να μην επιστρέψει στον πόλεμο, αλλά να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Καναδά. Όπως λέει η ίδια, έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την πρόσκληση της οικογένειας, ενώ ήταν εξασφαλισμένη η διαμονή τους.