X

Συνεχείς «ανατροπές» φέρνουν τα γκάλοπ

Ισοψηφία, απόλυτη ισοψηφία και διαφορά «αναπνοής» καταγράφεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. «Μάχη» για την τρίτη θέση.

Ant1news

Σε εκλογική μάχη θρίλερ φαίνεται πως θα εξελιχθεί η αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου. Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία καταγράφονται σε απόλυτη ισοπαλία, όσο αφορά στην πρόθεση ψήφου, καθώς και οι κκ Τσίπρας και Μεϊμαράκης στην καταλληλότητα για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά, την οποία διενήργησε η Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Πρόκειται για τη δεύτερη δημοσκόπηση που δίνει το προβάδισμα στο κόμμα του κ.Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24% έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το ΚΚΕ με 5,2% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,1%, Ποτάμι με 4,8%, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων με 4%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4% και ΑΝΕΛ με 2%. Στο 11,3% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, επίσης τα δύο πρώτα κόμματα κατέχουν την απόλυτη ισοψηφία.

Εκείνο όμως που προκύπτει είναι η προτίμηση για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Ένα ποσοστό 45% επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα προτιμά το 19,5% των ερωτηθέντων, ενώ κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κορμό την Νέα Δημοκρατία επιθυμεί το 14,5%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 69%, θέλει ως βασικό πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον κ.Τσίπρα, ενώ μόλις το 23% επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν κατά 52% τη ΝΔ ως κορμό μιας κυβέρνησης και το 46% κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξασφαλίζουν 27% έκαστος, με την Νέα Δημοκρατία να καταγράφει αύξηση του ποσοστού της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδας, από την τελευταία δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ στις 25-27 Αυγούστου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με την ίδια μέτρηση.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6,5% (5,5%) και ακολουθεί το ΚΚΕ, σταθερά στο 6%, Το Ποτάμι πέφτει από το 6% στο 5,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων ισοψηφούν επίσης, με 4,5%, κρατώντας τα ίδια ποσοστά με αυτά της προηγούμενης μέτρησης. Η Λαϊκή Ενότητα φτάνει στο 4% από το 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ακόμα μία δημοσκόπηση, μένουν εκτός Βουλής, φτάνοντας στο 1,5%.

Σε θετικές και πολύ θετικές γνώμες, οι κκ Τσίπρας και Μεϊμαράκης συγκεντρώνουν το 27,5% των προτιμήσεων και ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 24%, η Φώφη Γεννηματά με 18, 5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 15%, ο Πάνος Καμμένος με 12%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 10% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 6%.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν και όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα εξελιχθούν σε «ντέρμπι» για γερά νεύρα, ενώ κυρίως λόγο στα τελικά αποτελέσματα θα παίξουν αποχή και αναποφάσιστοι,

Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η προέλευση των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα απέχουν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη στροφή του κόμματος και την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ανάλογη αντίδραση φαίνεται πως έχουν και οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ. Σχετικά με τους ψηφοφόρους της ΝΔ που προτίθενται να απέχουν είναι το 8,5%, από τα υπόλοιπα κόμματα αποχή δηλώνει το 2,5% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 1,5% της Χρυσής Αυγής και το ΠΑΣΟΚ και το 1% του ΚΚΕ.

Όσο αφορά στους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες ούτε και τώρα, το ποσοστό τους παραμένει ίδιο, δηλαδή στο 39%.