X

Θεοδωράκης: Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία θα γυρίσουμε στη δραχμή

Ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα και στη ΝΔ δεν είχαν καν την τόλμη να εκλέξουν αρχηγό.

Ant1news

Τις άμεσες προτεραιότητες και τους όρους που θέτει το Ποτάμι ανέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως επεσήμανε η κυβέρνηση που θα προκύψει «πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αποδείξει στην πραγματική ζωή τι μπορούν να κάνουν, όχι από κομματικούς υπαλλήλους». «Αυτό που προέχει» είπε, «είναι να συμφωνήσουμε σε ένα σχήμα και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα την οποία και θα εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις. Αυτός είναι ο κύριος όρος μας».

Εξήγησε παράλληλα ότι «το πρόγραμμα που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το υποτιθέμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακριβώς η πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Προειδοποίησε, τέλος, ότι «αν δεν εφαρμόσουμε τη συμφωνία θα πάμε στη δραχμή», στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Αγορά».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη

– Ποια είναι για εσάς η σταθερή κυβέρνηση που ζητάτε να προκύψει την επομένη των εκλογών;

Αυτός ο τόπος δεν θα αλλάξει με κυβερνήσεις που είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία και μια σταθερή κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή το λέμε. Πρέπει να έχει μαζί της τουλάχιστον το 51% του κόσμου, όχι απλά το 51% των εδρών στο κοινοβούλιο. Και σε ένα διάστημα εντός 2 ετών η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να μπει στις ράγες της ανάπτυξης.

– Με ποια σύνθεση, με ποια ατζέντα, με ποια αποστολή;

Το ποιοι και πόσοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου. Η σύνθεσή της, πάντως, δεν μπορεί να αποφασιστεί με βάση τις γνωστές ποσοστώσεις που είδαμε στο παρελθόν. 4-2-1 στη μια περίπτωση, 6-1 στην άλλη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αποδείξει στην πραγματική ζωή τι μπορούν να κάνουν, όχι από κομματικούς υπαλλήλους. Εμείς στο Ποτάμι είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επαΐοντες, ανθρώπους με πολιτική σκέψη αλλά και ειδικές γνώσεις. Αποστολή της κυβέρνησης αυτής θα είναι θα είναι να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της. Άμεσες προτεραιότητες η εξυγίανση της κρατικής μηχανής, η τόνωση του επενδυτικού κλίματος, νέες δουλειές, νέες δουλειές με κάθε τρόπο, η αναστήλωση της παιδείας, η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις για διαφάνεια του δημόσιου βίου. Και βέβαια να διορθώσουμε κάποιες από τις αδικίες του Μνημονίου του κ. Τσίπρα.

– Εφόσον οι πολίτες σας δώσουν τη δυνατότητα, βάζετε όρους για συμμετοχή στην κυβέρνηση;

Ας δούμε τι επιφυλάσσει σε όλους μας η κάλπη. Και από τις 21 Σεπτεμβρίου αυτό που προέχει είναι να συμφωνήσουμε σε ένα σχήμα και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα την οποία και θα εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις. Αυτός είναι ο κύριος όρος μας. Ξέρουμε τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε τι είναι και η Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό, όσο πιο δυνατό είναι το Ποτάμι, τόσο πιο αποφασιστικά θα μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Για φανταστείτε τι θα έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία αν οι πολίτες τους έδιναν αυτοδυναμία. Έχετε καμιά αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έκανε τα ίδια για τα οποία την καταδίκασε ο κόσμος τον Ιανουάριο; Ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επαναλάμβανε όσα ζήσαμε το τελευταίο επτάμηνο;

– Ο κ. Τσίπρας σας ταυτίζει με το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι ανήκει στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Ξεπατίκωσε όλες τις πρακτικές των παλιών, τα ρουσφέτια, τα βολέματα, τις υποσχέσεις. Πολλές τις τελειοποίησε κιόλας. Ο λόγος του και οι πρακτικές του μυρίζουν… παλαιό. Και στο τέλος, ο κ. Τσίπρας μάζεψε γύρω του ακόμη και υποστηρικτές του Άκη Τσοχατζόπουλου. Όταν μιλάει λοιπόν για το παλαιό, καλό θα είναι να κοιτάζει δίπλα του… Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, παρότι μιλά για νέο, μπροστά κλπ., όλη η ηγετική της ομάδα, είναι ακριβώς η ίδια. Δεν είχαν την τόλμη ούτε καν να βγάλουν αρχηγό. Ο κ. Μεϊμαράκης σάς θυμίζω ότι είναι προσωρινός αρχηγός.

– Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το είδατε; Θα συνεργαστείτε για να το εφαρμόσετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρίση στρατηγικής. Αν διαβάσετε το πρόγραμμα, θα δείτε ότι επαναλαμβάνει διάφορα κλισέ και γενικολογίες χωρίς να δίνει λύσεις. Προσπαθεί ανεπιτυχώς να ισορροπήσει μεταξύ όσων έλεγε παλιά και στη νέας μνημονιακή μετάλλαξή του. Τι πρόγραμμα να βγάλει λοιπόν; Ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών κάνει πάλι. Επαναλαμβάνει συνθήματα για να δικαιολογήσει τις ιδεοληψίες του. Το πρόγραμμα που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το υποτιθέμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακριβώς η πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

-Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία στο σύνολό της, όπως λένε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αν δεν εφαρμόσουμε τη συμφωνία, η ύφεση θα βαθαίνει, η ανεργία θα αυξάνεται και τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και βέβαια η χρηματοδότηση θα διακοπεί. Και στο βάθος η … δραχμή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε πώς συγκεκριμένες προβλέψεις μπορούν να αλλάξουν. Επίσης πώς θα εφαρμόσουμε πολιτικές που δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο; Τι θα κάνουμε π.χ. στην Παιδεία, ένα χώρο που μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας; Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε αυτά έχουν στο μυαλό τους να κάνουν ό,τι και οι προηγούμενοι. Δηλαδή οριζόντιες περικοπές χωρίς να θίξουν το πελατειακό κράτος.

– Τι απαντάτε στους αντιπάλους σας που λένε ότι δεν έχετε ιδεολογικό στίγμα και πρόγραμμα;

Το αν έχουμε στίγμα και πρόγραμμα το αποδεικνύει η στάση μας αυτούς τους εφτά μήνες στη Βουλή. Ήμασταν το πιο νεαρό κόμμα και όμως οι δικοί μας βουλευτές είχαν πάντα συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για όλα τα νομοσχέδια που ήρθαν. Είχαν μια εξαιρετική κοινοβουλευτική παρουσία. Και είμαστε οι μόνοι που οι άνθρωποί μας στους Τομείς Πολιτικής του κινήματός μας ανανεώνουν και επικαιροποιούν συνεχώς το πρόγραμμά τους. Τώρα αν οι αντίπαλοί μας αντιλαμβάνονται ως πρόγραμμα κατεβατά με υποσχέσεις, ε, τέτοιο πρόγραμμα ούτε έχουμε, ούτε θα αποκτήσουμε ποτέ.