X

«Μακροβούτι» σε εισαγωγές-εξαγωγές λόγω capital control

Σημαντικό πλήγμα στις εμπορευματικές συναλλαγές επέφερε  η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά.

Ant1news

Το τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία, τον εμπορικό κόσμο, τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους  τους, από την επιβολή των capital control καταδεικνύει η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών τον Ιούλιο.

Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων τον Ιούλιο ουσιαστικά «πάγωσε» την αγορά τις πρώτες ημέρες και την κράτησε «καθηλωμένη» τις υπόλοιπες εβδομάδες, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στον ομαλό εφοδιασμό με εισαγόμενα προϊόντα όσο και στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, προκαλώντας έτσι αλυσιδωτά προβλήματα σε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Ιούλιο «γκρεμίστηκε» στα 3,2 δις ευρώ, έναντι 4,45 δις τον ίδιο μήνα του 2014, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 32%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο ανήλθε στα 2,31 δις, έναντι 2,51 δις τον Ιούλιο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,0%.  Συνεπεία αυτών, ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον εν λόγω μήνα να μειωθεί κατά 63,1% στα 715 εκατομμύρια, από 1,94 δις τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η συνολική αξία των εισαγωγών έφτασε τα 25,3 δις, έναντι 28,1 δις το ίδιο διάστημα του 2014 (μείωση 10,1%), ενώ η αξία των εξαγωγών την ίδια περίοδο ανήλθε σε 15,3 δις από 15,7 δις το πρώτο επτάμηνο του 2014 (μείωση 2,7%. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου να «πέσει» κατά 19,5%, στα 10 δις ευρώ, έναντι 12,4 δις το αντίστοιχο διάστημα του 2014.