X

Τα όνειρα και τα υπάρχοντα των προσφύγων στριμώχνονται σε μία τσάντα

Τι περιέχουν τα σακίδια των προσφύγων που επέζησαν περνώντας το Αιγαίο.

Ant1news

Οι κυνηγημένοι από τον εμφύλιο πρόσφυγες κάνουν πιθανότατα το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής τους, περπατούν χιλιόμετρα, περνούν θάλασσες. Πως προετοιμάστηκαν όμως για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι και τι κουβαλάνε στις τσάντες τους.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, μία οργάνωση που βοηθάει τους πρόσφυγες μίλησε με μερικούς και τους ρώτησε τι κουβαλάνε στις τσάντες τους. Αυτές είναι είναι οι απαντήσεις που της έδωσαν:

Μια μητέρα: Όνομα: Aboessa, Ηλικία 20, Καταγωγή: Δαμασκός, Συρία

 

Η Aboessa διέφυγε από το Yarmouk, ένα μη επίσημο κέντρο φιλοξενίας Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, μαζί με τον σύζυγο της και την Doua, την μικρή της κόρη που είναι μόλις 10 μηνών. Από την Τουρκία, πέρασαν στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, το Λιμενικό της Τουρκίας τους πήρε τη μηχανή της βάρκας τους για να τους αναγκάσει να γυρίσουν πίσω, όμως εκείνοι συνέχισαν με κουπιά μέχρι τις ακτές της Λέσβου.

 

Η τσάντα της περιέχει:

Καπελάκι και κάλτσες για το παιδί, φάρμακα και τροφή για το μικρό της μωρό, οδοντόπαστα, αντηλιακό και παυσίπονα, τα επίσημα χαρτιά της οικογένειας, πορτοφόλι, φορτιστή κινητού, κίτρινη κορδέλα για τα μαλλιά. 

"Πήρα τα απαραίτητα για το παιδί μου. Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα, ένας ευγενικός κύριος μου έδωσε τρόφιμα. Ένας άλλος μας έδωσε νερό και μπισκότα, όταν αντίκρισε τη μικρή".

Ένα παιδί: Όνομα: Omran, Ηλικία: 6, Καταγωγή: Δαμασκός, Συρία

 

Ο Omran και η οικογένεια του, ελπίζουν πως θα φτάσουν στη Γερμανία για να βρουν τους συγγενείς τους.  Πήραν μαζί τους επιδέσμους γιατί έπρεπε να ταξιδέψουν μέσα από δασικές εκτάσεις.

Η τσάντα του περιέχει:

Ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο, μια σύριγγα για έκτακτη ανάγκη, το αγαπημένο σνακ του Omran, σαπούνι, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, επιδέσμους.

Ένας έφηβος: Όνομα: Iqbal, Ηλικία: 17, Καταγωγή: Kunduz, Αφγανιστάν

 

Πέρασε στη χώρα μας μέσα σε ένα πλοιάριο, έχοντας μαζί του μόλις μία τσάντα. Ξεκίνησε από την εμπόλεμη ζώνη του Kunduz στο Αφγανιστάν, πέρασε στο Ιράν, μετά στην Τουρκία και τώρα βρέθηκε στη Λέσβο. Στοχεύει να πάει στη Γερμανία και να βρει έναν φίλο του. Ο αδερφός του σπουδάζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

 

Η τσάντα του περιέχει: 

Ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο, ένα ζευγάρι παπούτσια. ένα ζευγάρι κάλτσες, σαμπουάν και τζελ για τα μαλλιά και κρέμα για το πρόσωπο, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, χτένα και νυχοκόπτη, ξυριστική μηχανή, επιδέσμους,100 δολάρια, 130 τουρκικές λίρες, κινητό τηλέφωνο και μια δεύτερη συσκευή, κάρτες SIM για το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Τουρκία.

"Θέλω να είμαι καθαρός και περιποιημένος. Δεν θέλω να μοιάζω με μετανάστης, για παράνομος. Θα καλέσουν την αστυνομία επειδή θα είμαι παράνομος", λέει ο ίδιος.

Ένας φαρμακοποιός: Όνομα: Ανώνυμος, Ηλικία: 34, Καταγωγή: Συρία

 

Έφυγε με την οικογένεια του από τη Συρία για την Τουρκία, με στόχο τη Γερμανία, εκεί όπου μεγάλωσε ο πατέρας του. Ήρθε στη χώρα μας με μια φουσκωτή λέμβο, μαζί με 53 άτομα, τα περισσότερα παιδιά. Περισυνελέγησαν από το ελληνικό Λιμενικό.

 

Η τσάντα του περιέχει: 

Χρήματα (τυλιγμένα για να προστατεύονται από το νερό), παλιό κινητό που έχει καταστραφεί από τη θάλασσα και ένα νέο smart phone, φορτιστές κινητού και ακουστικά.

16GB flash drive που περιέχει φωτογραφίες της οικογένειας του 

Λέει ο ίδιος: "Δεν είχαμε καταλάβει ότι μας πλησίαζε η αστυνομία. Μας είχαν πει να μη σταματήσουμε πουθενά γιατί θα μας γύριζαν πίσω. Δεν γνωρίζαμε ελληνικά. Δεν καταλαβαίναμε τι μας έλεγαν. Οι άλλοι κρατούσαν τα παιδιά πάνω τους. Τους έλεγα, αφήστε μας να φτάσουμε στην παραλία και θα κάνουμε ό,τι θέλετε". 

"Άφησα στη Τουρκία τον πατέρα και την αδερφή μου. Σκεφτόμουν, αν πεθάνω πάνω σε αυτή τη βάρκα, θα έχω μαζί μου τις φωτογραφίες της οικογένειας μου". 

Η βάρκα τους βούλιαξε και ο φαρμακοποιός κολύμπησε 45 λεπτά μέχρι την ακτή. 

Ένας καλλιτέχνης: Όνομα: Nour, Ηλικία: 20, Καταγωγή: Συρία

 

Έπαιζε κιθάρα στη Συρία για επτά χρόνια και ζωγράφιζε. Έφυγε από τη χώρα του λόγω του εμφυλίου πολέμου.

 

Η τσάντα του περιέχει: 

Μικρό σακουλάκι με προσωπικά έγγραφα, ένα κομπολόι, ένα ρολόι, συριακή σημαία, αναμνηστικό της Παλαιστίνης, βραχιολάκια, δώρα φίλων του, πενάκια κιθάρας, κινητό τηλέφωνο και την κάρτα SIM της Συρίας, ταυτότητα, ένα πουκάμισο.

"Έφυγα από τη Συρία με δύο τσάντες. Μου είπαν όμως πως μπορούσα να πάρω μαζί μου μόνο μία. Η άλλη τσάντα που άφησα πίσω, είχε μέσα όλα μου τα ρούχα".

Μια οικογένεια: Καταγωγή: Χαλέπι, Συρία

 

Μία από τις πολλές οικογένειες που έχασαν τα πάντα. Έφυγαν από το Χαλέπι με δύο τσάντες. Η βάρκα στην οποία επέβαιναν, βούλιαξε στα νερά του Αιγαίου. Μέσα, ήταν επτά γυναίκες, τέσσερις άντρες και 20 παιδιά. Διεσώθησαν από το Λιμενικό της χώρας μας. Κατάφεραν να φέρουν μαζί τους μόλις μία τσάντα.

Η τσάντα περιέχει: 

Ένα πουκάμισο, ένα τζιν παντελόνι, είδη τουαλέτας, σερβιέτες, πάνες, μικρά κουτάκια γάλακτος και μερικά μπισκότα, ροσωπικά έγγραφα και τα χρήματα, μια χτένα. 

Ο πατέρας της οικογένειας λέει: "Η ζωή δεν έχει νόημα για εμάς πια. Χάσαμε τα πάντα, όλοι μας έκλεισαν την πόρτα στο πρόσωπο. Δεν έχουμε μέλλον".

 

Όνομα: Hassan

Ηλικία: 25, Καταγωγή: Συρία

"Μόνο αυτά έχω. Μας είπαν να πάρουμε μαζί μας μόνο δύο πράγματα, ένα έξτρα μπλουζάκι και ένα παντελόνι"

 Όπως αναφέρει η οργάνωση IRC, τα επίθετα των παραπάνω προσφύγων είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δεν δίνονται στη δημοσιότητα για την προστασία των ιδίων.