X

Η… παρακάμερα του debate

Όλα όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες, χωρίς να καταγραφούν. Οι χειραψίες που αποφεύχθηκαν, τα γέλια που ανταλλάχθηκαν και τα…τσιγάρα που άναψαν.

Ant1news

Έξι χρόνια μετά, έξι πολιτικοί αρχηγοί κι έξι δημοσιογράφοι με συντονιστή τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, Πάνο Χαρίτο βρέθηκαν στο στούντιο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής για το χθεσινό debate, που αν και εν πολλοίς χαρακτηρίζεται «σούπα» από τη μία «έσπασε» τα social media, από την άλλη είχε ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στην ώρα τους, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να κάθεται πρώτος στο τραπέζι του πάνελ. Ο επόμενος ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αν και βρέθηκαν οι δυο τους απέναντι στους δημοσιογράφους που ήταν όλοι ήδη στις θέσεις τους, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας χαιρέτισε έναν – έναν τους παρουσιαστές των κεντρικών δελτίων των ιδιωτικών καναλιών, έπιασε κουβέντα με τους τεχνικούς και αφού τελείωσαν τα «πηγαδάκια» κάθισε δίπλα στον γγ του ΚΚΕ και δίχως ανταλλαγή χειραψίας, του είπε «κάνουμε Λαφαζανιές, ε;», σύμφωνα με το Έθνος.

 

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μπήκαν αργότερα στο στούντιο, με τους κκ Τσίπρα και Μεϊμαράκη, να συνοδεύονται από τους στενούς τους συνεργάτες οι οποίοι παρέμειναν στο χώρο καθ’όλη τη διάρκεια του debate, ανταλλάσσοντας όχι μόνο τις τυπικές χειραψίες, αλλά και- κόντρα στα όσα έγιναν on air- θερμά χαμόγελα.

 

 

Κουτσούμπας και Θεοδωράκης κάθισαν με το…άγχος του αν θα υπάρξει διάλειμμα για διαφημίσεις, ενώ στα ευτράπελα ήταν ότι στους κκ Κουτσούμπα και Καμμένο χύθηκαν οι καφέδες. Κανένας, ωστόσο, δεν διατύπωσε το γνωστό «λεφτά θα πάρεις».

 

Δεν ήταν λίγα και τα ευτράπελα που διαδραματίστηκαν μπροστά στην κάμερα. Η Σία Κοσιώνη αποκαλέστηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη «κυρία Ζαχαρέα», ενώ ο πρώην δημοσιογράφος, είχε προηγουμένως καλησπερίσει εις διπλούν θυμούμενος τους «Πρωταγωνιστές», ενώ δεν έλειψαν οι συχνές αναφορές του στον παρελθόντα ρόλο του και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει χάριν αυτού. Eπιπλέον, με το "μικρόβιο" του δημοσιογράφου, έκανε...ρεπορτάζ και κατά τη διάρκεια του debate, ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram.

 

 

Η κ.Κοσιώνη από την άλλη, σε δεύτερο χρόνο, μπέρδεψε τα χαρτιά της, με αποτέλεσμα να μηδενίσει – το αυστηρό κατά τ’άλλα ρολόι, το οποίο κατακρίθηκε πολλές φορές – για να διατυπώσει την ερώτησή της στον κ.Κουτσούμπα.

 

Η… αυθεντική Μάρα Ζαχαρέα διατυπώνοντας την ερώτησή της στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το αν τελικά έφτασε στο Νομισματοκοπείο, πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας ότι «θα υπάρξει και δεύτερο σποτ, στο οποίο θα κλέβει 22 δις φορώντας κουκούλα».

 

Κι ενώ όλα κυλούσαν θεωρητικά ομαλά, καθώς ο χρόνος ξεπεράστηκε εν πολλοίς από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι καταπάτησαν στην πλειονότητά τους τους κανόνες, διακόπτοντας τους ερωτηθέντες αρχηγούς, ενώ καμία ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε από πλευράς ερωτώμενων, ένα τηλεφώνημα λίγο πριν τις 22:00 πληροφόρησε ότι στις 22:30 θα έσκαγε η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο κτήριο. Μετά από έρευνες στο ασφυκτικά γεμάτο κτήριο της ΕΡΤ, με το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου να βρίσκεται στο καφενείο της, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

 

Αυτά ήταν κάποια από αυτά που είδαν όλοι ή κάποιοι τέλος πάντων, αφού μετά το τέλος της τηλεμαχίας ο συντονιστής της μας πληροφόρησε για κάποια από αυτά που δεν είδαμε, αλλά και τον λόγο για τον οποίο δεν τα είδαμε. Ο Πάνος Χαρίτος διευκρίνισε, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος του debate ότι οι σκηνοθετικές οδηγίες ήταν που όριζαν τι θα προβάλλεται στους δέκτες μας, δηλαδή η εικόνα εκείνου που μιλάει. «Ακόμα και φωτιά να πάρει το στούντιο, θα δείχνουμε αυτόν που μιλάει» επανέλαβε χαρακτηριστικά τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην τετράωρη σύσκεψη της διακομματικής με τους επτά δημοσιογράφους μια μέρα νωρίτερα.

 

Στο παρασκήνιο όμως ήταν και η κίνηση «τζέντλεμαν» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος σε κάποια στιγμή που τελείωσε το μπουκάλι νερού του Αλέξη Τσίπρα, που καθόταν στα αριστερά του, τον σέρβιρε γεμίζοντας το άδειο ποτήρι του, για να κάνει το ίδιο και με το ποτήρι του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στα…παράπονα του συντονιστή της τηλεμαχίας ήταν ότι κάποιος κατά τη διάρκεια της μετάδοσης άναψε τσιγάρο, με τον κ.Χαρίτο να λέει ότι ο ίδιος «έμεινε χωρίς τσιγάρο για τρεις ώρες». Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, ποιος έκανε την εν λόγω κίνηση.

Υπομονή μέχρι το επόμενο debate της Δευτέρας, στο οποίο θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους οι αρχηγοί των δύο πρώτων κομμάτων. Ίσως εκεί να υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον και πλουσιότερο παρασκήνιο.