X

Ο φούρναρης από την Κω που έγινε σύμβολο αλληλεγγύης της Ευρώπης

Μια αναφορά του προέδρου της Κομισιόν στο πρόσωπό του, τον έκανε διάσημο, όχι για το όνομά του, αλλά για τις πράξεις του. Τι λέει ο ίδιος.

Ant1news

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης είναι ο φούρναρης από την Κω που «βρέθηκε» στο Ευρωκοινοβούλιο κι έγινε το πρόσωπο της χθεσινής ημέρας, αλλά και το πρόσωπο στο οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν σε αυτήν.

Ο 76χρονος φούρναρης δεν ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο, αλλά έγινε αναφορά στο πρόσωπό του από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, στη χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Διονύσης με καταγωγή από την Πελοπόννησο, έχει μεταναστεύσει αρκετές φορές στη ζωή του και ξέρει τι θα πει προσφυγιά.

«Εγώ κάποτε πείναγα και γι’ αυτό τώρα κάνω αυτό το πράγμα» είπε μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM και περιέγραψε πως δεν είναι μόνο το ψωμί που διαθέτει στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, αλλά και άλλα όπως γλυκά, κρουασάν, ντόνατς. «Κι έχουμε και δικούς μας που πεινάνε, κάτι λίγους» διευκρινίζει ο ίδιος.

«Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν "μαμ". Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου... Χωρίς κανένα δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες... "Εμείς" και "εκείνοι" στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος», δήλωσε στο Έθνος ο κ.Αρβανιτάκης.

Όπως περιγράφει, έχει ο ίδιος μεταναστεύσει στην Αυστραλία, το 1957. Έχει πουλήσει κουλούρια στον Άγιο Νικόλαο στα Πατήσια και το 1970 πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, την Κω.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φιλοξενούσαμε πρόσφυγες, μόνο ξένους τουρίστες, οι οποίοι μας κάνανε πλούσιους. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι. Εγώ δούλεψα και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου και γίναμε αυτοί που γίναμε» δηλώνει στο ΒΗΜΑ.

«Το κράτος φταίει για όλα, ποια δημοκρατία; Στην Πελοπόννησο, όταν ήμουν μικρός, ο κόσμος πεινούσε. Από τότε μέχρι σήμερα, τα ίδια είναι. Βρώμα και δυσωδία. Πεινάνε τα παιδάκια πέφτουν κάτω. Και δεν ξέρω πού είναι αυτοί που έχουν τα λεφτά. Υπάρχουν στην Κω άνθρωποι, το 50% που έχουν λεφτά. Που είναι να μοιράσουν πράγματα;» διερωτάται, ψάχνοντας να βρει ευθύνες.  

Υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης την οποία βιώνουν τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι κάτοικοι της Κω, ο κ.Αρβανιτάκης, διαψεύδει τη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ισχυρίστηκε ότι κάποιοι στα νησιά πλουτίζουν από τους πρόσφυγες.

«Είναι ψέματα αυτά που είπε. Να έρθει εδώ να δει. Όσοι ήρθαν πολιτικοί, τους πέταξαν γιαούρτια. Γιατί όμως; Γιατί το χάλι αυτό είναι αδιόρθωτο και κάθε μέρα έχουμε τα ίδια. Πείνα» λέει σχετικά και συμπληρώνει ότι ο ίδιος έχει μοιράσει πάνω από εκατό κιλά ψωμιού και ότι το ίδιο κάνουν και άλλοι ιδιοκτήτες φούρνων στο νησί, όπως και «πολλοί εθελοντές που έχουν αγκαλιάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγγενείς, πατρίδα και αγαπημένα χώματα για το ταξίδι της ελπίδας, της διαφυγής, της ζωής...» λέει στο Έθνος.