X

Οι συναλλαγές με κάρτες θα «χτίζουν» το αφορολόγητο

Ποιες είναι οι προτάσεις που συζητούνται και ποια κίνητρα εξετάζονται για καταναλωτές και εμπόρους. Στόχος ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Ant1news

Χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με τη χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα, αλλά και συμμετοχή ακόμη και σε κληρώσεις ακινήτων, είναι μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της ενθάρρυνσης των πολιτών στη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κίνητρα εξετάζονται και για τους εμπόρους, για τους οποίους προωθείται η επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ του κόστους για την εγκατάσταση των συσκευών αποδοχής καρτών, αλλά και η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές. Οι προτάσεις αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών ενόψει της αναδιάρθρωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και οι αποφάσεις αναμένονται άμεσα, καθώς η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή. Αυτό, γιατί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν ως αποτέλεσμα τη διάδοση της χρήσης των καρτών και την εξοικείωση των καταναλωτών με το πλαστικό χρήμα.

Με βάση τις προτάσεις που συζητούνται, εξετάζεται το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου βάσει των συναλλαγών με κάρτες με δύο εναλλακτικές εκδοχές. Η πρώτη επιλογή είναι η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα. Η δεύτερη εκδοχή προβλέπει υψηλότερο αφορολόγητο όριο για όσους χρησιμοποιούν κάρτες.

Ως πρόσθετο κίνητρο εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε κληρώσεις με έπαθλο... ακίνητο, όταν έχουν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο όριο συναλλαγών με κάρτες. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατίθενται, το κίνητρο πρέπει να είναι ισχυρό, όπως είναι η περίπτωση του ακινήτου, με δυνατότητα να κληρώνονται έως και 10 ακίνητα τον χρόνο. Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, το κόστος για την εγκατάσταση 500.000 - 600.000 τερματικών σε όλη τη χώρα υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και μπορεί εύκολα να καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Το θέμα φαίνεται ότι βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, που προτρέπουν στην αξιοποίηση της συγκυρίας για τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως του πιο αποτελεσματικού μέτρου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πρόσθετο επίσης κίνητρο για τους εμπόρους θα μπορούσε να είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών από το 29% π.χ. στο 25% για το τμήμα του τζίρου που γίνεται ηλεκτρονικά. Αν και το μέτρο θεωρείται ότι συναντά τεχνικές δυσκολίες, στο υπουργείο Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι το κίνητρο για τους εμπόρους δεν θα πρέπει να εξαντλείται στην επιδότηση της συσκευής και για αυτό εξετάζουν και άλλες δυνατότητες.