X

Αυτήν την εβδομάδα κρίνεται η πρωτιά, "λένε" τα γκάλοπ

Οριακή διαφορά στην κορυφή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. "Σκληρές μάχες" για την σειρά δίνουν τα άλλα κόμματα

Ant1news

Στο συμπέρασμα ότι η πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα κριθεί απο όσα ειπωθούν και γίνουν απο ΣΥΡΙΖΑ-Αλέξη Τσίπρα και ΝΔ-Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα, οδηγούν όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Σε όλες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα δύο πρώτα κόμματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, ενώ μάχες γίνονται και μεταξύ των άλλων κομμάτων, τόσο για την σειρά όσο και αυτήν την ίδια την είσοδο στην Βουλή, σε ότι αφορά ορισμένα.

Metron Analysis / Παραπολιτικά

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων καταγράφεται στην τρίτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά μπροστά με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% και ακολουθεί η ΝΔ με 24,7%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 4,9%, το ΚΚΕ με 4,7%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, το Ποτάμι 4,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,1%.

Εκτός Βουλής μένουν η Λαϊκή Ενότητα (2,6%) και οι ΑΝΕΛ (2,4%), αν και στην εκτίμηση ψήφου και τα δύο κόμματα εμφανίζονται εντός Βουλής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει τη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος.

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες τοποθετούνται σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, αλλά και στο ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, αλλά και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, όπως και έναντι των πολιτικών αρχηγών.

GPO / Μega

Μάχη-θρίλερ για την πρώτη θέση καταγράφει και η νέα δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, με οριακό ωστόσο προβάδισμα 0,2% αυτή τη φορά για τον ΣΥΡΙΖΑ (έχει αυξήσει κατά μία μονάδα τη δύναμή του στο 26% σε σχέση με πριν από 10 μέρες), με τη ΝΔ να ακολουθεί με 25,8% έχοντας απολέσει μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10%.
Στην προηγούμενη μέτρηση, η ΝΔ συγκέντρωνε 25,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% και ακολουθούσαν η η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Στο 12,8% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Ως προς τη δημοτικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης αυξάνει το προβάδισμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας 45%, έναντι 42,9% του Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40,2% αντίστοιχα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,4%, ο Πάνος Καμμένος με 26,8%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 22,1% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,5%. 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / ΣΚΑΙ

Προβάδισμα μίας μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Ν.Δ., καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5 στην πρόθεση ψήφου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει 27,5%.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%. Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 3%, ενώ οι ΑΝΕΛ 2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 8%.

Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία των επτά πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό όμως όσων έμειναν αδιάφοροι αγγίζει το 31%.

Το 84% όσων το παρακολούθησαν δήλωσαν απολύτως ανεπηρέαστοι από όσα άκουσαν και είδαν.

Palmos Analysis / TVXS

Προβάδισμα 1,2% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,9% έναντι 23,7% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η διαφορά βρίσκεται ακριβώς στις 3 μονάδες (ΣΥΡΙΖΑ 33,5%-ΝΔ 30,5%).

Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν Χρυσή Αυγή (5,7%), ΠΑΣΟΚ (4,3%), ΚΚΕ (3,8%), Ένωση Κεντρώων (3,7%), το Ποτάμι (3,4%), ενώ εκτός Βουλής μένουν Λαϊκή Ενότητα (2,4%) και Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,2%).

Pulse RC / Το Ποντίκι

Μάχη ψήφο - ψήφο δίνουν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, και στη δημοσκόπηση της Pulse RC, που παρουσιάζει topontiki.gr. Η Pulse καταγράφει απόλυτη ισοπαλία στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, στην αναγωγή της επί των εγκύρων καθώς και στο ερώτημα για την «αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Μεϊμαράκη.