X

Έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα

Ο Ρώσος αστροναύτης Gennady Padalka κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής ανθρώπου στο διάστημα.

Ant1news


Η επιστροφή του Gennady Pandalka στην επιφάνεια της Γης το Σάββατο,  έφερε κι ένα νέο ρεκόρ για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο διάστημα. 

Ο 57χρονος αστροναύτης από το Καζακστάν συμπλήρωσε 879 ημέρες στις πέντε, μέχρι τώρα, αποστολές του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Πρόκειται για ένα μοναδικό ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του επίσης Ρώσου Sergei Krikalev ο οποίος είχε φτάσει στις 803 ημέρες σε έξι αποστολές. 

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται ακόμη έξι αστροναύτες. Το πρόγραμμα της ΝΑSA και της Ρωσίας προβλέπει την ετήσια παραμονή τους, χωρίς διάλειμμα, ώστε να εξετάσουν πως τα μικροκύματα του διαστήματος επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα σε μεγάλες χρονικές περιόδους. 

Επίσης συλλέγονται στοιχεία για την διαβίωση σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας, και πως επηρεάζει κυρίως την μυοσκελετική κατασκευή των αστροναυτών.

 Στόχος είναι να συλλεχθούν στοιχεία που να αφορούν την αντοχή των ανθρώπων σε μεγάλα ταξίδια στο διάστημα ώστε να «διευκολυνθεί» η αποστολή στον Άρη που υπολογίζεται περί το 2030.