X

Ανείπωτη τραγωδία στο Αιγαίο: πνίγηκαν δεκάδες παιδιά και ενήλικες μετανάστες

Περισσότεροι απο 30 οι νεκροί. Mεταξύ τους 15 βρέφη και παιδιά. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ανοικτά του Φαρμακονησίου.

Ant1news

Τραγωδία, οδύνη, φρίκη στο Αιγαίο που μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε "υγρό τάφο" για δεκάδες ανθρώπους που αναζητούσαν μια διέξοδο απο τον πόλεμο και την φτώχεια, μια δίοδο σε μια καλύτερη ζωή.

Δεκάδες πρόσφυγες είναι νεκροί, εκ των οποίων πολλά μικρά παιδιά και τρία βρέφη, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Φαρμακονησίου.

Οι Λιμενικοί έχουν ανασύρει ως τώρα απο τα νερά του Αιγαίου τα άψυχα κορμάκια 12 παιδιών (6 αγοριών και 6 κοριτσιών), καθώς και τις σορούς 3 βρεφών.

Ακόμη, από την θάλλασα έχουν ανασυρθεί οι σοροί άλλων 7 γυναικών και 12 ανδρών, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των νεκρών σε 34, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει όσο περνά η ώρα.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι από θαλάσσης και αέρος έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό δεκάδων άλλων μεταναστών που αγνοούνται, μετά την ανατροπή τα ξημερώματα της λέμβου που τους μετέφερε με προορισμό τις ελληνικές ακτές.

Άλλοι 68 επιβαίνοντες του σκάφους έχουν διασωθεί, ενώ 30 πρόσφυγες κατόρθωσαν να βγουν κολυμπώντας στην στεριά.

Ίσως το πιο τραγικό πρόσωπο από τους διασωθέντες είναι μια μητέρα που σόκαρε όσους την υποδέχθηκαν στην Λέρο, όταν τους είπε πως έχασε στην θάλασσα και τα δύο παιδιά της, ένα 9 μηνών και 9 εννέα χρόνων.

Συγκλονισμένοι κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων στο νησί, με δάκρυα στα μάτια από τις πρωτόγνωρες εικόνες που αντικρίζουν,  προσπαθούν να συνδράμουν όπως μπορούν τους διασωθέντες που φθάνουν στην Λέρο, μαζί με τις σορούς των συνοδοιπόρων τους στο ταξίδι για μια καλύτερη ζωή,  που πολλοί από αυτούς δεν έμελε να ολοκληρώσουν.

 

Αρχικά, οι πληροφορίες ήθελαν να επιβαίνουν 100 άνθρωποι στην λέμβο, όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που τέθηκαν σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" και έχουν εντείνει τις έρευνες στην περιοχή, οι πρόσφυγες που επέβαιναν στη μοιραία λέμβο, ανέρχονταν σε 150-160, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί και να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Δεδομένων των εκτιμήσεων αυτών, της ανάσυρσης 34 σορών και της διάσωσης 98 ανθρώπων ως τώρα, οι Αρχές εκτιμούν ότι στην θάλασσα εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 30 μετανάστες, η τύχη των οποίων αγνοείται.  

Στην περιοχή είναι σε πλήρη εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, από θαλάσσης και αέρος, στις οποίες μετέεχουν μεταξύ άλλων ελικόπτερο Super Puma και πλωτά του Λιμενικού.

Θα συνεχιστούν και τη νύχτα οι έρευνες

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας από πλωτά του Λιμενικού Σώματος,

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του, αναφορικά με το περιστατικό, είπε ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από αλλοδαπό ο οποίος είπε ότι, ο ίδιος και άλλα άτομα επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και ζητούν βοήθεια.

Πρόσθεσε ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

«Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.

Πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Ανέφερε ότι τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις και δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. 

Ο κ. Ζώης επισήμανε ότι πλέον καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. 

Δείτε το βίντεο με τις πληροφορίες του Αιγαίο TV

Τα κόμματα για την τραγωδία

Την θλίψη τους για την νέα τραγωδία εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα, που ζητούν να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και να τεθούν σε εγρήγορση οι ευρωπαϊκές χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε για τους πρόσφυγες", ενώ η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διεθνής αδράνεια.

Το Ποτάμι εξαπολύει διμέτωπη επίθεση στους ευρωπαίους αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι "η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική. Η Ελλάδα ούτε καν αυτή", ενώ η Λαϊκή Ενότητα κατηγορεί τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης για κροκοδείλια δάκρυα και υποκρισία και κάνει λόγο για "μια «Ευρώπη-φρούριο» που δολοφονεί τους πρόσφυγες".

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρει ότι η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι υπογραμμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει φτάσει. Τέλος στα λόγια, στις διαπιστώσεις, στη μετάθεση ευθυνών", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.