X

Αγώνας δρόμου του λιμενικού στο Φαρμακονήσι

Εικόνες φρίκης μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Τουλάχιστον 34 νεκροί, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 παιδιά, 10 γυναίκες και 9 άντρες. Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες.

Ant1news

Με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και πλωτό συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) δέκα γυναίκες και 9 άντρες.

Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

Η ομάδα των βατραχανθρώπων του λιμενικού που απεστάλη στη θαλάσσια περιοχή, ολοκλήρωσε την επιχείρηση έρευνας στο ναυαγισμένο ιστιοφόρο όπου επέβαιναν οι άτυχοι πρόσφυγες, χωρίς να εντοπισει κάποιον άλλο αγνοούμενο μέσα σε αυτό. Το σκάφος, που είναι βυθισμένο και αναποδογυρισμένο, βρίσκεται περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων.

Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού.

Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Στο Φαρμακονήσι ο Χρήστος Ζώης

Στη Λέρο, προκειμένου να επισκεφθεί τους άτυχους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τα παιδιά τους και τους δικούς τους ανθρώπους, μετέβη το μεσημέρι με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Μάλιστα, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, έγινε αυτόπτης μάρτυρας σύλληψης διακινητή με σκάφος στη θάλασσα από στελέχη του Λιμενικού. Ο δράστης είχε νωρίτερα αποβιβάσει μετανάστες στη Λέρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης έκανε λόγο για εικόνες σκληρές και για γροθιά στο στομάχι. Πρόσθεσε, ότι, αν η διεθνής κοινή γνώμη ένοιωσε γροθιά στο στομάχι με τη φωτογραφία του μικρού παιδιού που ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας, σκεφτείται οι βατραχάνθρωποι εδώ που επιχείρησαν και ανέσυραν τις σορούς 34 ανθρώπων, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν βρέβη και μικρά παιδιά, πως ένοιωσαν.

Ο υπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα το Φαρμακονήσι προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπια για την επιχείρηση της διάσωσης αλλά και να παρακολουθήσει από κοντά, την οργάνωση και το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Τέλος, τα ξημερώματα έφθασε από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.494 μετανάστες.