X

Απόψε το ντιμπέιτ που «καθορίζει» τις εκλογές

Πού θα ρίξουν το βάρος Τσίπρας και Μεϊμαράκης. Γιατί θεωρείται κρίσιμη η αποψινή τηλεμαχία. Ποιόν στόχο έχουν οι δύο αρχηγοί.

Ant1news

Με δεδομένη την μάχη στήθος με στήθος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, που καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου πριν από τις κάλπες, με τελευταία αυτήν της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 που δείχνει απόλυτη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ,  θα καθίσουν απέναντι στον τηλεοπτικό φακό ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε πρώτος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, λίγη ώρα μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και μεταλλωρύχων που διαμαρτύρονταν. Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε ευδιάθετος, συνοδεύομενος από την Όλγα Γεροβασίλη, κρατώντας στα χέρια το σακάκι του.

Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε στον Ραδιομέγαρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε αντίθεση με το προηγούμενο ντιμπέιτ, έφθασε φορώντας γραβάτα και σακάκι.

Απευθυνόμενοι όχι φυσικά στους δημοσιογράφους που θα τους ρωτήσουν, αλλά στην μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθώς και επιδιώκοντας να αυξήσουν το μέγιστο δυνατόν την συσπείρωση των κομμάτων τους, οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους επί δύο βασικών αξόνων, της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο βασικό πιάτο στο ντιμπέιτ, που κατά πολλούς αναλυτές θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, εφόσον κάποιος  από τους δύο αρχηγούς «πείσει» αισθητά μεγαλύτερο - από τον άλλον -  κομμάτι όσων ακόμη δεν έχουν επιλέξει τι θα ψηφίσουν την Κυριακή, θα αποτελέσει το τρίτο μνημόνιο και η υλοποίηση των σκληρών μέτρων που προβλέπει.

Το ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεμαράκη θα διεξαχθεί με αρκετές καινοτομίες σε σχέση με την τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης εβδομάδας, βασικότερη των οποίων είναι η «κόκκινη κάρτα» ή το «κουμπί παρέμβασης», με το οποίο ο ένας θα μπορεί να λαμβάνει τον λόγο σχολιάζοντας απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει ότι ζητά ξεκάθαρη εντολή για να εφαρμόσει το μνημόνιο αλλά και το παράλληλο πρόγραμμα, με το οποίο μπορεί με την βοήθεια ισοδύναμων να μην επιβαρυνθούν τελικώς σημαντικές κατηγορίες πολιτών. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει σε κάθε ευκαιρία να επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο «απέναντι στο παλαιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που έφερε την χώρα ως εδώ».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επαναλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να «επουλώσει τις πληγές»της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζοντας και πάλι ωστόσο την ανάγκη συμμετοχής και του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει χαρακτήρα «εθνικής ομάδας», όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας.