X

Προβάδισμα ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Στο «νήμα» εξακολουθεί να «παίζεται» το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση.

Ant1news

Με 0,5% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κατέχει το 30% κι ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,5%. Τρίτο κόμμα – και σε αυτή τη δημοσκόπηση – είναι η Χρυσή Αυγή, με 6,5%. Η μάχη παραμένει και για την τέταρτη θέση με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5,5%, Το Ποτάμι ισοψηφεί με το ΠΑΣΟΚ στο 5% κι ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων με 4%.

Η Λαϊκή Ενότητα μπαίνει οριακά στη Βουλή με το 3%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν εκτός, με 2,5%.

 

Το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανίζεται ακόμα πιο μειωμένο, αφού βρίσκεται πλέον στο 6% από το 8% της τελευταίας δημοσκόπησης.

Η αποχή, ωστόσο, παραμένει σημαντικός και κρίσιμος παράγοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι απέχοντες ψηφοφόροι φτάνουν στο 28,5%, σε αντίθεση με την ΝΔ που φτάνει στο 8%.

Να σημειωθεί, όμως, ότι το ποσοστό αποχής των υποστηρικτών και των δύο κομμάτων είναι ελαφρώς μειωμένο, συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα.

 

Στην ερώτηση ποιος από τους δύο αρχηγούς των μεγάλων παρατάξεων εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη για πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 32% των προτιμήσεων και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 31%.

Μια άλλη λύση, είναι η απάντηση που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά, δηλαδή το 34,5%.

Το debate μεταξύ των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είχε ελάχιστη επίπτωση στους ερωτηθέντες, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να κερδίζει οριακά τις εντυπώσεις με 31%, έναντι του 30,5%.

Πιο ειδικά, παρά το ότι το 69% παρακολούθησε το debate, μόλις το 19% απάντησε ότι επηρεάστηκε ως προς την επιλογή ψήφου, ενώ το καθολικό 74% παρέμεινε αδιάφορο.

 

Στο ιδιαίτερα σημαίνων μέτωπο των αναποφάσιστων, το οποίο αποτελούσε κύριο στόχο των δύο αρχηγών, η ξεκάθαρη πλειοψηφία εκτίμησε πως κανένας δεν αναδείχτηκε νικητής στο debate.

 

Μικρό πλεονέκτημα πάντως φαίνεται ωστόσο ότι κέρδισε ο κ. Τσίπρας, που χρίστηκε νικητής από το 25,5% των αναποφάσιστων, έναντι 18% για τον κ. Μεϊμαράκη.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, ο τέως Πρωθυπουργός «κέρδισε» με μικρή διαφορά 4,5 μονάδων τους νέους 18-34 ετών, ενώ με το ίδιο ακριβώς προβάδισμα επικράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κατηγορία άνω των 55 ετών.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2.214 ανθρώπων. Εξ αυτών, οι 1.072 ερωτήθηκαν μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου debate, και ακριβώς από αυτό το μερίδιο προέρχονται οι απαντήσεις σχετικά με την τηλεμαχία.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη δημοσκόπηση