X

Εκλογές 2015: Τα τρία νέα στοιχεία και η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος

Πότε θα έχουμε σαφή εικόνα για τις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα. Τι αλλάζει για τους ετεροδημότες.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Το αργότερο δυόμιση ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 9.30 το βράδυ, θα μεταδώσει η SINGULAR LOGIC, την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Έργου Εκλογών της εταιρείας κ. Αλέξη Δρυμιώτη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή συνολικά 1951.

Επιπλέον έως τα μεσάνυχτα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση του 50% των τμημάτων, θα υπάρξει μια σαφής εικόνα των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα.

Τα νέα στοιχεία

Η τρίτη σερί εκλογική διαδικασία της χρονιάς, περιλαμβάνει σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστα Πουλάκη, τρία νέα στοιχεία.

Καταρχήν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά 108.000 νέοι ψηφοφόροι.

Επιπλέον οι 102.000 ετεροδημότες(όσοι είχαν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους έως τις 30 Ιουνίου 2015) θα ψηφίσουν στα 295 ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών και όχι στο πλησιέστερο όπως στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Τέλος στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, από οκτώ περιφέρειες-διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές-η μετάδοση των αποτελεσμάτων προς το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει ηλεκτρονικά(web service) και όχι με το συμβατικό σύστημα, δηλαδή τηλεφωνικά.

Ειδικότερα οι περιφέρειες είναι:

•       Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

•       Κεντρική Μακεδονίας

•       Δυτικής Μακεδονίας

•       Ιονίων Νήσων

•       Θεσσαλίας

•       Βορείου Αιγαίου

•       Νοτίου Αιγαίου

Μανιτάκης: Υποχρέωση & καθήκον η ψήφος

Ικανοποιημένος για την ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών και τεχνικών ενεργειών ενόψει της κάλπης της Κυριακής, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε τις εκλογές, ως τις κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου, επαναλαμβάνοντας την προτροπή του προς τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν της διαδικασίας: «Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι υποχρέωση και καθήκον. Δεν πρέπει να αφήσουν τους άλλους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους», τόνισε χαρακτηριστικά.