X

Πρόβα τζενεράλε στο ΥΠΕΣ για τις εκλογές

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, με το ηλεκτρονικό σύστημα, θα μειωθεί δραστικά η μετάδοση κάθε αποτελέσματος.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η καθιερωμένη τελική πρόβα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Η άσκηση προσομοίωσης κορυφώθηκε με την αποστολή μέσω τηλεγραφήματος, λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι, του αποτελέσματος από το 25ο εκλογικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Βοιώτιας.

Όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί, όπου θα λαμβάνονται τα αποτελέσματα από τις 8 περιφέρειες που συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου με το ηλεκτρονικό σύστημα θα μειωθεί δραστικά, έως και 30 λεπτά, η μετάδοση κάθε αποτελέσματος.

Την γενική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, επόπτευσαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης, παρουσία στελεχών της Singular Logic η οποία έχει αναλάβει το έργο της μεταδοσης των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ απευθυνόμενος με αστεία διάθεση, προς τους επιτελείς της διαδικασίας και τους υπαλλήλους, του υπουργείου, εάν στις 7 το πρωί της Δευτέρας θα είναι έτοιμοι να του παραδώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στις 9 το βράδυ η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Το αργότερο δυο με δυόμιση ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας, δηλαδή έως στις 9.30 το βράδυ, η SINGULAR LOGIC, θα μεταδώσει την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή συνολικά 1951, και η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος να είναι τουλάχιστον μια μονάδα. Επιπλέον έως τα μεσάνυχτα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση του 50% των τμημάτων, θα υπάρξει μια σαφής εικόνα των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα.

Στις εκλογές της Κυριακής θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 108.000 νέοι ψηφοφόροι. Επιπλέον οι 102.000 ετεροδημότες(όσοι είχαν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους έως τις 30 Ιουνίου 2015) θα ψηφίσουν στα 295 ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών και όχι στο πλησιέστερο όπως στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.