X

Βαρουφάκης: Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές

Καταδικασμένο να αποτύχει θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ant1news

Την τρόικα χαρακτηρίζει ως θριαμβευτή των εκλογών στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας απέσπασε μία σημαντική νίκη από τα σαγόνια της ταπεινωτικής παράδοσης του Ιουλίου στην τρόικα των δανειστών της Ελλάδας.»

Αψηφώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσκοπήσεις και την εσωκομματική κριτική (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος), σημειώνει για τον Τσίπρα ο Βαρουφάκης, κρατήθηκε στην εξουσία με μία μειωμένη -αν και λειτουργική- πλειοψηφία.

Το ερώτημα, όμως, για τον κ. Βαρουφάκη είναι «εάν μπορεί να συνδυάσει την παραμονή στο Μαξίμου με την παραμονή στην εξουσία». Οι μεγάλοι χαμένοι, συμπληρώνει, ήταν μικρότερα κόμματα που ακολούθησαν ακραίες θέσεις μετά το δημοψήφισμα.

Φυσικά για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, συνεχίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης, η δημοκρατία στην Ελλάδα έπρεπε να λαβωθεί σημαντικά. «1,6 εκατ. Έλληνες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου δε μπήκαν στον κόπο να εμφανιστούν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή», υπογραμμίζει.

Αφού υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις που θα έχει η νέα κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο του μνημονίου, ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει: «Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δε θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν και εκμεταλλευθεί την επιδείνωση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.»