X

Νέα ρύθμιση για τον Ρωμανό προωθεί ο Παρασκευόπουλος

«Παράθυρο» για να χορηγηθεί άδεια στο Νίκο Ρωμανό προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο ΤΕΙ Αθηνών, ανοίγει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ant1news

Νέα νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί προκειμένου να καταστεί δυνατό οι υπόδικοι ή κατάδικοι σπουδαστές να μπορούν να φοιτούν στις σχολές τους προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού που έχει προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις και κατάληψη στο ΤΕΙ Αθηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του, αφού αναφέρεται λεπτομερώς στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και επί του προκατόχου του Χαρ. Αθανασίου αλλά και επί υπουργίας του ιδίου για το θέμα της φοίτησης των κρατουμένων, τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου και οι λεπτομέρειες της υλοποίησης του είναι θέμα της δικαιοσύνης “που λειτουργεί ανεξάρτητα”.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη νομοθετική μεταβολή.

Ανακοίνωση για την κατάληψη στο ΤΕΙ Αθήνας με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού, εξέδωσε χθες η ΝΔ, στην οποία καλεί τον νέο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να μην επαναλάβει τα λάθη του Αριστείδη Μπαλτά και να δράσει αμέσως, ώστε, σε συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, να αποκατασταθεί τάχιστα η λειτουργία του ιδρύματος.

Από την πλευρά της, η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Σϊα Αναγνωστοπούλου, «πέταξε το μπαλάκι» για την λήξη της κατάληψης, που σχετίζεται με ικανοποίηση αιτημάτων για την φοίτηση του Νίκου Ρωμανού, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου:

«
Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και, έτσι, συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ.Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου. Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα. Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση.»