X

Οι σπατάλες με τα “βαφτίσια” των Υπουργείων

Περίπου 800.000 ευρώ θα κοστίσει η μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ant1news

Μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να μη βρίσκει χρήματα για τις ανάγκες της Παιδείας, αλλά δε φείδεται χρημάτων για να μετονομάσει το Υπουργείο… για δεύτερη φορά, μάλιστα, μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», τα… βαφτίσια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που ήταν μέχρι προχθές, θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 800.000 ευρώ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες φορές το συγκεκριμένο υπουργείο έχει αλλάξει ονομασία και ότι η ταμπέλα έξω από το κτίριο γράφει ακόμη Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, παρά το γεγονός ότι η ονομασία αυτή έχει αλλάξει αρκετές φορές από το 2009 μέχρι σήμερα.

«Μια ονομασία δεν είναι απλώς “αλλάζω το όνομα και τελειώσαμε”, είναι όλα τα συνακόλουθα», εξήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM» o πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Κυριαζής.

«Ειδικά το υπουργείο Παιδείας μόνο, χωρίς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που είναι τώρα, έχει 198 περίπου εποπτευόμενους φορείς. Ο κάθε φορέας από αυτούς πρέπει να αλλάξει τα πάντα. Από λογότυπα μέχρι σφραγίδες. Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν 1,5 εκατ. περίπου μαθητές, αυτοί όλοι για τους τίτλους σπουδών πρέπει να αλλάξουν όλα τα λογότυπα κι επίσημα χαρτιά. Πρέπει να είναι από την αρχή, δεν μπορείς να κολλήσεις από πάνω μια κορδέλα και να πεις “αλλάζω έτσι το όνομα”. Κι επίσης, όλη η αλληλογραφία που γίνεται είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, δεν μιλάω για την εσωτερική, αλλά για αλληλογραφία που υπάρχει, 198 εποπτευόμενοι φορείς συν το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι τεράστιο, όλες οι διευθύνσεις σπουδών που υπάρχουν, 160 διευθύνσεις πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας… Όλα αυτά είναι έγγραφα. Αυτό το πράγμα έχει γίνει σε οκτώ μήνες, είναι η δεύτερη φορά, γιατί η πρώτη φορά έγινε τον Ιανουάριο, τώρα γίνεται δεύτερη φορά  μες στον ίδιο χρόνο», πρόσθεσε.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας που κοστολογεί την αλλαγή ονομασίας του υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας κα Θρησκευμάτων σε κάποιο απίθανο ποσόν, κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν  ότι πρόκειται για αυθαίρετο υπολογισμό που απηχεί  τις συνήθειες της διαπλοκής. Οι «ευφάνταστοι λογιστές» ας γνωρίζουν ότι στην εποχή μας έχουν μειωθεί δραστικά τα έξοδα της εκτύπωσης τυπογραφικών εγγράφων με λογότυπο, εφ’ όσον  λειτουργεί πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα.

Το Ποτάμι: Έχει αναλογιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα το κόστος αυτών των αλλαγών;

«Μόλις μέσα σε 8 μήνες το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε 2 φορές τίτλο. Άραγε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αναλογισθεί και υπολογίσει το κόστος αυτών των αλλαγών;» επισημαίνει σε ερώτημά του ο βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

«Καλούμε τον νέο Υπουργό Παιδείας να ενημερώσει τους πολίτες σε τι αφορά η δαπάνη (σφραγίδες, φακέλους, λογότυπα κλπ.) και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015. Μήπως τελικά θα πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο και να κρατήσουμε ένα σταθερό όνομα;

Εν κατακλείδι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει κάθε φορά χρήματα για τις αλλαγές στον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας και τη δημιουργία νέων υπουργικών θέσεων αλλά “δε βρίσκει” για τις ίδιες τις ανάγκες της Παιδείας», αναφέρει ο κ. Μαυρωτάς.