X

Εκτός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος τίθεται η Ελλάδα

Ήδη έχουμε χάσει το δικαίωμα ψήφου στον ESA, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν πληρώνουμε τη συνδρομή μας!

Ant1news

Τον κίνδυνο να τεθεί οριστικά εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επεσήμανε ο καθηγητής της Αστροφυσικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Λουκάς Βλάχος, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή της.

Λόγω αυτής της εξέλιξης η χώρα μας έχει απολέσει ήδη το δικαίωμα ψήφου στον οργανισμό και ο κ. Βλάχος υπογράμμισε ότι, «η επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δεν μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος».

Μιλώντας στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9» ο κ. Βλάχος απέδωσε σημαντικό μέρος του προβλήματος στο γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και έλλειμμα στρατηγικής.

«Οι χώρες που μπήκαν στον ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική για να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας» υποστήριξε ο κ. Βλάχος και συμπλήρωσε ότι, «αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας. Ο ESA θέλει να μας δώσει, αλλά πρέπει κι εμείς κάτι να φτιάξουμε».

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι 8-10 εκ. ευρώ.