X

«Ξεπαγώνει» η πώληση κόκκινων δανείων

Ανοίγειη αγορά των κόκκινων δανείων για ξένους. Ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που θα εξετάσει και θα προτείνει ειδικές δράσεις.

Ant1news

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Τράπεζα της Ελλάδος καλούνται να υποβάλουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έκθεση με την οποία θα υποδεικνύουν τα εμπόδια που υπάρχουν ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η συνδιαχείριση των κόκκινων δανείων από ξένες εξειδικευμένες πλατφόρμες και η πώληση κυρίως επιχειρηματικών δανείων σε private equity funds, προωθείται το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που θα εξετάσει και θα προτείνει ειδικές δράσεις για να επιταχυνθεί η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, ενώ θα εισηγηθεί και την προστασία για ευάλωτα νοικοκυριά.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης έμπειρου εξωτερικού συμβούλου προκειμένου να υποδείξει τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές για λύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το Euro2day.gr, στόχος, είναι να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που να αξιοποιεί την εμπειρία τρίτων παρόχων. Στο πλαίσιο αυτό θα διευκολυνθεί η ίδρυση κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και τα υφιστάμενα εμπόδια στην αγορά δανείων -κυρίως επιχειρηματικών-, με απώτερο στόχο τη συνεισφορά κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Λούκα Κατσέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εξέφρασε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει πρόβλεψη επαναφοράς των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που υπήρχε το 2010.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι τράπεζες αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μια συνολική στρατηγική που εκπονούν από κοινού ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ. Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων "θα αφεθούν στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της", ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση πολιτικής είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρηματικά και κοινοπρακτικά, σημείωσε πως χρειάζεται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και νομοθετικό πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των δανείων. Σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση και προετοιμασία σε σχέση με τον Αναπτυξιακό νόμο για την επαναφορά των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιό του. "Έχει σημασία πέρα από την αναδιάρθρωση δανείων να υπάρξει και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη" είπε.