X

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ για προϋπολογισμό, τράπεζες και κενά στα σχολεία. Σήμερα στη Βουλή και στο Eurogroup το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ant1news

Τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το προσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ταυτόχρονα με την έναρξη των Προγραμματικών Δηλώσεων και το Eurogroup, όπου θα "κλειδώσουν" τα 48 προαπαιτούμενα, που πρέπει να υλοποιηθούν για την εκταμίευση δύο υποδόσεων, ύψους 2 και 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΟΙΠ αναζήτησε ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην ισχύσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, υπήρχε η αίσθηση ότι σε πρώτη φάση θα αποφασιζόταν ότι του μέτρου θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ωστόσο φαίνεται ότι δεν βρέθηκαν τα απαιτούμενα ισοδύναμης απόδοσης "αντίμετρα" ή ότι αναζητείται συνολικότερη διέξοδος στο ζήτημα που έχει αναστατώσει νοικοκυριά κι εκπαιδευτήρια.

Φαίνεται, πάντως, πως μαζί με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς θα την γλυτώσουν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ ο ΦΠΑ 23% θα ισχύσει κανονικά σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα, για τα φροντιστήρια και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών γίνεται συζήτηση για 0% ή 13%. Αυτό είναι το μοντέλο που εξετάζεται, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. "Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό και αναζητά τη βέλτιστη λύση. Το ζήτημα είναι υπό εξέταση", πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Τι προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το προσχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει βαριά μέτρα για το 2016.

Πιο συγκεκριμένα:

- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 75% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Επέκταση της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό.

- Μείωση της κρατικής δαπάνης για επιδότηση της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης κατά 50% ή κατά 100 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει την κατάργηση των επιδομάτων πετρελαίου θέρμανσης για χιλιάδες νοικοκυριά μέσω της μείωσης των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας περιουσίας που προβλέπονται ως κριτήρια για τη χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2015 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η περαιτέρω αύξηση του φόρου αυτού στα 0,330 ευρώ το λίτρο από την 1η Οκτωβρίου 2016.

- Σταδιακή, έως τον Δεκέμβριο του 2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα επηρεάσει άμεσα όσους χαμηλοσυνταξιούχους βρίσκονται στις υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες δικαιούχων του επιδόματος. Ειδικότερα, η αρχή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016, με περίπου 60.000 συνταξιούχους, που αποτελούν το (ανώτερο εισοδηματικά) 20% των δικαιούχων, να χάνουν οριστικά το συγκεκριμένο επίδομα.

- Περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ.

- Μείωση κατά 200-250 εκατ. ευρώ των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

- Μειώσεις δαπανών από τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό και τις ενοποιήσεις όλων των επικουρικών ταμείων.

Τι προβλέπεται για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Στον νέο κρατικό προϋπολογισμό θα ενσωματωθεί και το μέτρο για τα ανείσπρακτα ενοίκοια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα πληρώσουν το 2016 φόρο εισοδήματος με συντελεστές 11%-33% ακόμη και για τα ποσά των ενοικίων που δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν φέτος από τους ενοικιαστές τους. Στα επόμενα έτη οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων προβλέπεται να αυξηθούν στα επίπεδα του 15% και του 35%, οπότε οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα πληρώνουν ακόμη πιο μεταγύτερους φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια.