X

Αναδρομικό «ψαλίδι» στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων

Αντιμέτωποι με μείωση μισθού κατά 1% μηνιαίως, αλλά και αναδρομικές κρατήσεις για 4 χρόνια, βρίσκονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Ant1news

Με απόφαση του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά να συμπεριληφθούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι υποχρεούται σε επιβολή εισφοράς 1% υπέρ ΟΑΕΔ,, επί των πάσης φύσεων αποδοχών τους.

Για την εξέλιξη αυτή έχει ήδη σταλεί σχετική επιστολή από τον ΟΑΕΔ στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Πρόκειται για ενεργοποίηση διάταξης που θεσπίστηκε το 2012 και προβλέπει την επιβολή εισφοράς 1% στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ ΟΑΕΔ.

Με απόφαση της τότε Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας και μετά από εισήγηση και των εκπροσώπων των τραπεζών, οι τραπεζοϋπάλληλοι εξαιρέθηκαν από αυτή.

Όμως ο πρώην υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή γνωμοδότηση του 6ου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί.

 Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η ΟΤΟΕ, η οποία σήμερα ζήτησε από το νέο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να μην επιβληθεί νέο χαράτσι, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δίνουν 1,83% του μισθού τους υπέρ ανεργίας και οι τράπεζες-εργοδότες 3,17% για τον ίδιο σκοπό.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, ότι θα παραπέμψει το θέμα στην ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι στην απόφαση δεν γίνεται λόγος για αναδρομικές κρατήσεις – που μπορεί να στοιχίσουν κι ένα ολόκληρο μισθό στους τραπεζικούς υπαλλήλους- και η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική.

Μάλιστα αύριο η ΟΤΟΕ θα εξετάσει και ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη.