X

Eurogroup: Βαρόμετρο η υλοποίηση των πρώτων προαπαιτούμενων

Ντάισελμπλουμ: Απαραίτητο να ολοκληρωθεί έως τις 15/10 το πρώτο σετ προαπαιτούμενων. Θα τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, λέει το Μαξίμου.

Ant1news



Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι πρέπει να ολοκληρώσει τα πρώτα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ και να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, που είναι απαραίτητη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ως βάση συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους, έστειλε το Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδριασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ. O ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει ακόμη «πολλή δουλειά». Όπως είπε, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

 

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και σημείωσε πως το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Ο Πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μόνο εφόσον έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, και συγκεριμένα, όπως είπε, «για προφανείς λόγους», ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, υπογράμμισε από πλευράς του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά μέχρι τότε. «Είναι πολύς ο φόρτος εργασίας, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα τον αντιμετωπίσουμε εκμεταλλευόμενοι τη θετική δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή», είπε σχετικά.

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων. Όπως τόνισε, κλειδί γι’ αυτό το σκοπό είναι η γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων αρχής γενομένης «από τα προαπαιτούμενα που έχουν αποφασιστεί και συνδέονται με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και με την αποδέσμευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

"Το Eurogroup καλωσόρισε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επανατοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση μετά εστιάστηκε στην πορεία προς τα μπρος και την εφαρμογή του νέου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε το πρώτο σετ προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό αποτελεί υποδόση των 3 δισ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από την πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το Eurogroup ενθάρρυνε την Ελλάδα να συμφωνήσει με τους θεσμούς για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του δεύτερου σετ θα ξεκλειδώσει την διάθεση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά και δημιουργικά με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος επιτυχημένα και γρήγορα.

Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015".  



Κυβερνητικές πηγές: Θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση

Την εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» εξέφρασαν σήμερα κυβερνητικές πηγές που βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ελληνικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα: Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των δυο δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου. Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την τόνωση της ζήτησης και τη βελτίωση των δεικτών που θα επιφέρει, να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό που παρουσίασε ό Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές πηγές, πιο σκεπτική στάση διατήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων.

Τέλος, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.