X

Reuters: Στην Αθήνα το κουαρτέτο - Ξεκινά η αξιολόγηση

Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τι αναμένει η Αθήνα, τι εκτιμούν οι δανειστές.

Ant1news

Στα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του μήνα αναμένεται να επιστρέψει το "κουαρτέτο" των δανειστών στην Αθήνα, όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Η επιτυχία της αξιολόγησης που θα γίνει εκείνες τις ημέρες αποτελεί και το κλειδί τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και για την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα ξεκλειδώσει, επιπλέον, την εκταμίευση των δύο υποδόσεων συνολικού ύψους 3, 5 δις ευρώ.

Η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα που θέτει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους επισημάνθηκε από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Οικονομικών κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Επιπλέον το πρακτορείο κάνει αναφορά στη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για αυστηρή τήρηση των στόχων του μνημονίου.

Το στέλεχος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο εμφανίστηκε αισιόδοξο για τις προοπτικές του νέου ελληνικού προγράμματος και μιλώντας σε εκδήλωση της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης,  CEPS υπογράμμισε ότι επειδή είναι «εμπροσθοβαρές» έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Όπως εξήγησε ο Ιρλανδός αξιωματούχος, το 60% σχεδόν της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη νομοθετηθεί, ενώ πάνω από 50% των κεφαλαίων του προγράμματος είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσα στους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του προγράμματος.

Εταίροι και δανειστές της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επεσήμανε ο Κοστέλο, τονίζοντας ότι τώρα συζητούνται η κλίμακα ελάφρυνσης και ο χρόνος υλοποίησης.