X

Νόμπελ Χημείας σε Λίνταλ, Μόντριτς και Σανκάρ

Τρεις επιστήμονες, ένας Αμερικανός, ένας Σουηδός κι ένας Τούρκος, βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2015 για τις εργασίες τους σχετικά με το DNA.

Ant1news

Οι Τόμας Λίνταλ, Πολ Μόντριτς και Αζίζ Σανκάρ μοιράζονται το Νόμπελ Χημείας 2015 για τις εργασίες τους σχετικά με το DNA και συγκεκριμένα για τη μελέτη του ρόλου των κυττάρων στην αποκατάσταση βλαβών του DNA και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο.

Ο Τόμας Λίνταλ γεννήθηκε το 1938 στην Στοκχόλμη και εργάζεται σε ερευνητικά κέντρα της Μ. Βρετανίας. Ο Πόλ Μόντριτς γεννήθηκε το 1943 στις ΗΠΑ και διδάσκει στην ιατρική σχολή του  πανεπιστημίου Duke University στο Ντάρχαμ των ΗΠΑ. Ο Αζίζ Σανκάρ γεννήθηκε το 1946 στην Τουρκία και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, η εργασία τους πρόσφερε θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο ένα ζωντανό κύτταρο λειτουργεί και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.