X

Προ των πυλών η φορολόγηση ακινήτων του εξωτερικού

Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη στη διάθεσή του λίστες με την ακίνητη περιουσία Ελλήνων στο Λονδίνο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Εξετάζουμε το παράδειγμα του νόμου Μόντι για την φορολόγηση ακινήτων Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμψηφισμό του φόρου που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Συνέδριο ProdExpo.

Θεωρούμε αδικία να πληρώνει ΕΝΦΙΑ ένας ιδιοκτήτης ακινήτου εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ στην Ελλάδα και να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο στην Ελλάδα αυτός που έχει ένα σπίτι αξίας 5.000.000 ευρώ στο Λονδίνο.

Ανέφερε μάλιστα ότι ήδη το ΥΠΟΙΚ έχει στην κατοχή του δύο λίστες από τις βρετανικές φορολογικές Αρχές με την ακίνητη περιουσία Ελλήνων στο Λονδίνο

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε μεταβιβάσεις ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2016, καθώς όπως είπε θα κλείσουν τα τμήματα κεφαλαίου των ΔΟΥ για το κοινό και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με μία ειδική φόρμα στο Taxis την οποία θα συμπληρώνουν οι συμβολαιογράφοι, με τους φορολογούμενους να καταβάλλουν στην τράπεζα τον αναλογούντα φόρο. Έτσι θα γίνονται και άμεσα οι διασταυρώσεις.

Τέλος ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές το Σεπτέμβριο του 2016, ενώ από τον Νοέμβριο ενεργοποιείται το Περιουσιολόγιο.