X

Εκστρατεία κατά του “ρατσισμού” στα τρόφιμα!

Το WWF μας καλεί να αλλάξουμε συνήθειες, ώστε εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών να μην πετιούνται στα σκουπίδια λόγω... ασχήμιας!

Ant1news

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα ή επειδή ...περισσεύουν!

Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται, από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 99 (!) κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Το WWF Ελλάς, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων, με την εκστρατεία «Του στραβού το δίκιο», εστιάζοντας στα άσχημα φρούτα και λαχανικά και καλώντας τον κόσμο να στείλει το δικό του μήνυμα υπέρ τους.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους…

Υπολογίζεται ότι 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια, ενώ 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκτιμάται ότι 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Όλα αυτά, την στιγμή που η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού.

 

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος  που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στην Ελλάδα και εν καιρώ κρίσης, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα για λογαριασμό του WWF – την μόνη ως στιγμής στην Ελλάδα για το θέμα – το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18-34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Και η «ασχήμια» τι σχέση έχει;

 

Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε… εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια της αγοράς. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάται νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες.

Ένα video που ετοίμασαν τα μέλη του WWF Ελλάς μετά από μία επίσκεψη σε λαϊκή αγορά της Αττικής αποκαλύπτει, όπως τονίζει η οργάνωση, τα μυστικά της άσχημης σπατάλης!

Καταναλωτές και παραγωγοί απαντούν στη δική τους γλώσσα για τα άσχημα φρούτα και λαχανικά, τις προτιμήσεις τους, τα εμπόδια που βάζει η αγορά και πολλά άλλα.

Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς μέσα από το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καλεί τους πολίτες να στείλουν το δικό του μήνυμα υπέρ των άσχημων φρούτων και λαχανικών. Μέσα από ενημερωτικό υλικό, τη συμμετοχή στην εκδήλωση «ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000», και έναν φωτογραφικό διαγωνισμό, οι πολίτες θα έχουν για το επόμενο διάστημα την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να υπερασπιστούν «του στραβού το δίκιο».

Φωτογραφικός διαγωνισμός: Μια selfie για του στραβού το δίκιο!

 

Το WWF μας καλεί να πάρουμε μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Του στραβού το δίκιο», στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα ενάντια στη σπατάλη τροφίμων!

Τα βήματα για τους πολίτες είναι απλά: αφού εντοπίσουν ένα άσχημο φρούτο ή λαχανικό, βγάζουν μια… selfie μαζί του κάνοντας μια γκριμάτσα και υψώνοντας τη φωνή τους, λέγοντας «δεν υπάρχει κάτι πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!», προτρέπει το WWF,

«Με-νού για 5.000»: μια όμορφη γιορτή με άσχημα λαχανικά

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του WWF "την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά, θα μαγειρέψουμε 5.000 μερίδες μπριάμ από λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια λόγω αισθητικών κριτηρίων ή λόγω περισσεύματος. Το μενού της ημέρας θα περιλαμβάνει: επιδείξεις μαγειρικής κατά της σπατάλης από γνωστούς σεφ, Disco Soup Street Party, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και anti-food waste coktails!