X

“Φουλ οι μηχανές” για την πρώτη αξιολόγηση

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση έχει μία εβδομάδα διορία για το πρώτο πακέτο με τα σκληρά προαπαιτούμενα. Σειρά επαφών Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου με ΔΝΤ. Τι έρχεται για τις συντάξεις.

Ant1news

Αντιμέτωπη με τον «Γολγοθά» της υλοποίησης, εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος,  των σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου - που μεταξύ άλλων φέρνει σειρά φορο-ανατροπών και νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις - είναι πλέον η Κυβέρνηση, η οποία ξεπέρασε τον σκόπελο της παροχής Ψήφου Εμπιστοσύνης από την Βουλή, μετά από μια συζήτηση που σημαδεύτηκε από τους διαξιφισμούς των αρχηγών, κυρίως του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης την ολοκλήρωση το δυνατόν ταχύτερα, της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές, καθώς έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να μπει στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτη βασική προϋπόθεση είναι να προωθηθεί η υλοποίηση του πρώτου πακέτου με τα σκληρά προαπαιτούμενα, τα οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου να έχουν «περάσει» από την Βουλή ως τις 15 Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση έχει στην διάθεση της μόλις μία εβδομάδα για να ψηφιστεί μια μακρά σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, τα οποία όπως έχει προαναγγείλει η Όλγα Γεροβασίλη, θα κατατεθούν στην Βουλή σε ένα και μόνο νομοσχέδιο.

Τα ανοιχτά «καυτά» μέτωπα – ιδίως τα θέματα που αφορούν την διευθέτηση του χρέους, το οποίο σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί πέριξ του 200% του ΑΕΠ – αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Τζακ Λιού, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Περού.

Μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, στην Λίμα θα βρεθεί και ο Υπουργός Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, θα έχει επαφές με τα στελέχη του Ταμείου, στον απόηχο της Έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία οι αναλυτές του Ταμείου θεωρούν «σίγουρο» το νέο ψαλίδι στις συντάξεις στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέο ΕΝΦΙΑ για το 2016, με σημαντικές αλλαγές, αλλά με σταθερό τον στόχο των εσόδων, που προβλέπει είσπραξη 2,65 δις ευρώ, επιχειρώντας έναν συγκερασμό από μοντέλα φορολόγησης ακινήτων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προαναγγέλλει το "κυνήγι" των μεγάλων φοροφυγάδων ενώ σχετικά με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση αναφέρει οτι ήδη έχει βρεθεί λίστα από ισοδύναμα.

Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών άρχισαν να φτάνουν ήδη στην Αθήνα, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου να αναμένονται περί τα τέλη του μηνός για την τελική φάση της αξιολόγησης κι ενώ θα εκκρεμεί η προώθηση του δεύτερου πακέτου των σκληρών προαπαιτούμενων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι βασικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό, όπου, μεταξύ άλλων, έρχονται: ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα, αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και των εισοδημάτων από ενοίκια και κατάργηση φοροαπαλλαγών.