X

«Φοροκαταιγίδα» φέρνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αναδρομικά αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια. Βαριές ποινές για φοροφυγάδες.

Ant1news

Διπλό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ακίνητα αλλά και για όσους μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων κρύβει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο αναρτήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο opengov προκειμένου να μπει στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Το νομοσχέδιο που αποτελείται από 19 άρθρα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δις ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο κοινωνικό εταίρο να συμμετάσχει από σήμερα 10 Οκτωβρίου 2015 στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ακίνητα

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα ενοικιάζουν το χτύπημα είναι διπλό καθώς: 1.     Και αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω) 2.     Και καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015.

Για τις συντάξεις

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο. Για το ύψος των κατώτερων συντάξεων αναφέρεται : «Το κατώτατο όριο σύνταξης, όπως αυτό ισχύει με βάση τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1.7.2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 3865/2010. Τα ανωτέρω πρόσωπα μέχρι τη συμπλήρωση του προαναφερομένου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.

Το ισχύον κατά την 19.8.2015 ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης παραμένει αμετάβλητο μέχρι την 31-12-2021. Ακόμη, προβλέπεται ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.

Οπως αναφέρεται ο έφορος έχει τη δυνατότητα “να μειώνει τη διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης».

Κακούργημα η φοροδιαφυγή

Με ειδικές ποινικές διατάξεις αυστηροποιείται το πλαίσιο των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα θεωρείται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη η φοροδιαφυγή “αν το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς της που δεν καταβλήθηκε υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, ή τις εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, τέλους ή εισφοράς”.

Επίσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών: α) αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, ή β) αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση: αα) τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας ή ββ) τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.

Ειδικά, όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ 15 και β)  με κάθειρξη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Με άλλη διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περοσσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες.

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου με τα προαπαιτούμενα