X

Για το δεύτερο σετ των προαπαιτούμενων στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Η δεύτερη λίστα με τα μέτρα-φωτιά θα μονοπωλήσει τις επαφές Μοσκοβισί με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Τι θα περιλαμβάνει.

Ant1news



Το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ζήτημα του χρέους, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην Αθήνα.

Ο κ. Μοσκοβισί, που θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, θα έχει επαφές με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με το οικονομικό επιτελείο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα που έχουν προγραμματιστεί να ψηφιστούν έως το τέλος της εβδομάδας, ο Επίτροπος Οικονομικών θα έχει συζητήσεις για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα περιληφθούν στο επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση από τους θεσμούς στις αρχές Νοεμβρίου (το αργότερο).

Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019, στο οποίο θα προσδιορίζονται επιπλέον μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, την εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία, την πλήρη νομοθέτηση των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορά κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς, καθώς και μία σειρά από ζητήματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μοσκοβισί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι την επόμενη Τετάρτη (21/10), το EuroWorking Group θα εξετάσει διεξοδικά τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα:

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στις 17.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη(ώρα 18.00, στο Υπουργείο).

Την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα (ώρα 09.45) και αμέσως μετά με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.45, στο Υπουργείο).

Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.