X

Αποσύρθηκε η διάταξη για την αύξηση της φορολόγησης ενοικίων

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε απόσυρση και δεύτερης διάταξης. Χαρακτήρισε ψέμα όσα έχουν ακουστεί για τη φορολόγηση διατηρητέων κτηρίων με ΕΝΦΙΑ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπαν αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία προανήγγειλε από τη Βουλή και την ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Έχοντας ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου και ότι θα ακούσει τους βουλευτές, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και παρακάλεσε τους βουλευτές να μη γίνει συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών στα ενοίκια καθώς μέχρι σήμερα η διάταξη θα αποσυρθεί.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη από 1/1/2015 οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία αυξάνονταν και συγκεκριμένα για εισόδημα έως και 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 15% (από 11%) και για το εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 35% (από 33%).

Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε ψέμα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τη φορολόγηση διατηρητέων κτηρίων με ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια υποστηρίζοντας ότι η διακοπή της δυνατότητας δωρεάν εκχώρησής τους στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι φορολογούνται ως εισόδημα. «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ψάχνουμε να δούμε πως θα είναι η τελική διάταξη» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε απόσυρση και δεύτερης διάταξης σύμφωνα με την οποία καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, η διάταξη που προβλέπει τη μη υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικιών όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φορολογία.