X

Η δεύτερη λίστα «φωτιά» στο επίκεντρο της επίσκεψης Μοσκοβισί

Στην Αθήνα σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί. Ποιο το πρόγραμμά του. Πότε βλέπει τον πρωθυπουργό. Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα με τα μέτρα "φωτιά".

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι τα βασικά σημεία των συζητήσεων μεταξύ του Επιτόπου οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

Το ότι τον κύριο Μοσκοβισί θα συνοδεύει ο Επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, σημαίνει ότι ο Επίτροπος θα συζητήσει διεξοδικά και τα παρόντα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν έως το τέλος της εβδομάδας από τη Βουλή.

Εάν προχωρήσει το δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων τότε ανοίγει ο δρόμος για την αξιολόγηση από τους δανειστές αρχές Νοεμβρίου και εάν έχει θετική κατάληξη τότε να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ από την υποδόση του καλοκαιριού. Η αξιολόγηση πρέπει να έχει τελειώσει έως το τέλος Νοεμβρίου για να γίνει μετά και έως τις 15 Δεκεμβρίου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα έχει και αυτή μέσα ρυθμίσεις φωτιά, και θα έλθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την προσεχή Παρασκευή, ενώ την επόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, το EuroWorking Group θα περάσει από κόσκινο τις ρυθμίσεις που θα μπουν στο δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο.

Η δεύτερη λίστα με μέτρα-φωτιά περιλαμβάνει:

-          Δημοσιονομικά: η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 στο οποίο θα προσδιορίζονται επιπλέον μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. 

-          Πλειστηριασμοί: Θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

-          Φοροαπαλλαγές: Σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες

-          ΕΚΑΣ: Έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016)

-          ΟΓΑ: Εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να βρει ισοδύναμα 4,5 δισ. ευρώ αν θέλει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους του 2012 για την περικοπή των συντάξεων. 

-          Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Πλήρης νομοθέτηση των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορά κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς. (Ετσι, προβλέπεται ότι θα απελευθερωθούν πλήρως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, η διακίνηση του ψωμιού και οι εκπτώσεις. Η ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σημαίνει ακόμη ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ).

-          Αποκρατικοποιήσεις: Στις αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή εξεύρεση εναλλακτικού σχεδίου) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα:

Ο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, στις 17.00, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα δει τους κ.κ Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.00, στο Υπουργείο).

Την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα (ώρα 09.45) και αμέσως μετά με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.45, στο Υπουργείο). Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.   

Μετά το τέλος της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η παρουσία του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα  και το πρόγραμμα των συναντήσεων του καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει,  σε κάθε βήμα και κάθε φάση, στη  μεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η χώρα για να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης» δηλώνει ο Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.