X

Οι μαθητές δεν τρώνε… μεσογειακά

Απομακρύνονται οι μαθητές από τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με το πρόγραμμα EYZHN.

Ant1news

Διαρκής είναι η μείωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των μαθητών στην Ελλάδα που ακολουθεί «ικανοποιητικές» διατροφικές συνήθειες, ήτοι σύμφωνες με το μεσογειακό πρότυπο δίαιτας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 25% των παιδιών δεν τρώνε πρωινό, ενώ η διατροφή τους υποβαθμίζεται με το πέρασμα στην εφηβεία, όπως δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος ΕΥΖΗΝ.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών.

Το 2014-2015 το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες διαμορφώθηκε στο 25,4%, απο 36,4% το αμέσως προηγούμενο σχολικό έτος και 43,4% το 2012-2013.

Όπως δήλωσε ο Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «με βάση τα αποτελέσματα από την τρίτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, η διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα φαίνεται να απέχει σημαντικά από τις διεθνείς συστάσεις, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ανάπτυξη και την υγεία τους».

Ένα μικρό ποσοστό των μαθητών της Ελλάδας εμφανίζουν ικανοποιητική προσκόλληση στο διατροφικό πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας.

 

Τα κορίτσια φαίνεται να έχουν ελαφρώς καλύτερες διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τα αγόρια, ενώ η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με τη μετάβαση των παιδιών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ,δηλαδή στην εφηβεία.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος δείχνουν ακόμη  ότι περίπου το 25% των παιδιών στην Ελλάδα παραλείπουν την κατανάλωση πρωινού γεύματος, το 20% καταναλώνουν έτοιμο γρήγορο φαγητό (fast food) περισσότερες από 1 φορά την εβδομάδα και το 20% καταναλώνουν σε καθημερινή βάση γλυκά.

 

Το 50% των μαθητών στην Ελλάδα καταναλώνουν λιγότερα από 2 φρούτα την ημέρα, το 75% καταναλώνουν λιγότερο από 2 μερίδες λαχανικών (ωμών ή μαγειρεμένων) την ημέρα, το 20% καταναλώνουν λιγότερο από 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι και τυρί) την ημέρα, το 50% καταναλώνουν ψάρι πιο σπάνια από 2-3 φορές την εβδομάδα και το 30% καταναλώνουν όσπρια πιο σπάνια από 1 φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Συντώση, «πέρα από την βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των παιδιών, κύριος στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να τα βοηθήσουμε να είναι σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά υγιή, κάτι που επιτυγχάνεται με τον εξής συνδυασμό: ισορροπημένη διατροφή + πολύ παιχνίδι / γυμναστική + πολλή αγάπη από την οικογένεια».