X

Σε πρώτο πλάνο τα προβληματικά πόθεν έσχες των δύο υπουργών

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής για το θέμα των πόθεν έσχες των δύο υπουργών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή.

Ant1news

Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μαξίμου οι υπόθεσεις με τα προβληματικά πόθεν έσχες δύο κορυφαίων υπουργών που βγήκαν τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα, κάτι που «απειλεί» ευθέως το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός της Κυβέρνησης, που τα τελευταία 3 χρόνια ξέχασε να δηλώσει κατάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ και διόρθωσε το πόθεν έσχες του με συμπληρωματική δήλωση τον Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο εικασιών και φημολογίας.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες αναπτύχθηκε μία έντονη φημολογία στους διαδρόμους της Βουλής ότι ο υπουργός που ξέχασε να δηλώσει το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά τον κ. Σταθάκη, αλλά ο ίδιος ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Στα «προβληματικά» πόθεν έσχες συγκαταλέγεται και αυτό του Αλέκου Φλαμπουράρη για την γνωστή υπόθεση μεταβίβασης των μετοχών που είχε σε κατασκευαστική εταιρεία. Ο κ. Φλαμπουράρης διευκρινίζει ότι το πόθεν έσχες του 2014 δεν έχει καταγεγραμμένη την εν λόγω μεταβολή γιατί αυτή θα δηλωθεί στο φετινό πόθεν έσχες.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου όσον αφορά τα εμφανιζόμενα ως προβληματικά «πόθεν έσχες» ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε χαρακτηριστικά: «Θα εκπλαγείτε πόσο καθαρά είναι όλα αυτά όταν τελειώσουν και πως δεν έχουν καμία σχέση με τις τηλεδίκες που γίνονται».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «την επόμενη εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει», κάτι που επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος ερωτηθείς για το πότε πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή ελέγχου, είπε ότι θα συνέλθει μέσα στις επόμενες ημέρες.  

Πάντως, το θέμα προτίθεται να ανακινήσει κοινοβουλευτικά ο «αντάρτης» Νίκος Νικολόπουλος με ερώτηση στον πρωθυπουργό ζητώντας να δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα των ελεγχόμενων από την επιτροπή πόθεν έσχες Υπουργών και βουλευτών. Την ίδια ώρα σε καταγγελίες στη Βουλή προχώρησε και ο Μάκης Βορίδης.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι δεν μπορεί να σιωπά άλλο για το θέμα και σημειώνει ότι «το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ  κατέρρευσε».«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή στη συγκάλυψη, καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Διαφάνεια παντού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη,  απαντώντας στη ΝΔ , σημειώνει ότι η σχετική ανακοίνωση δεν αποτελεί επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Είναι ευθεία επίθεση στο αρμόδιο θεσμικό όργανο της Βουλής. Όργανο στο οποίο συμμετέχει στέλεχος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί», τονίζει και σημειώνει: «Στην προσπάθειά τους να στρέψουν την ατζέντα μακριά από τα εσωτερικά τους προβλήματα και τις έριδες των υποψήφιων αρχηγών, χάνουν τον αυτοέλεγχό τους».

 «Ας σταματήσουν να υποκρίνονται και ας εμπιστευτούν τους θεσμούς στους οποίους και οι ίδιοι συμμετέχουν. Η διαφάνεια εξασφαλίζεται μόνο όταν αυτοί λειτουργούν», προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρώην πρόεδρος της επιτροπής η οποία στις τελευταίες εκλογές αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέβηκε υποψήφια με την Λαϊκή Ενότητα, σε σημερινές της δηλώσεις στο Βήμα Fm, τόνισε ότι «ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Βαρεμένος, έχει ενημερωθεί από την υπηρεσία για όλες τις εκκρεμότητες, παλιές και καινούργιες. Και είμαι σίγουρη ότι θα κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται από το νόμο. Δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω».

Παράλληλα, η κ. Χαραλαμπίδου αρνήθηκε και όσες κατηγορίες διατυπώθηκαν ότι η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. « Έχουν γραφτεί - δεν ξέρω από ποιες πηγές, κάποιοι λένε από πηγές Μαξίμου, κάποιοι άλλοι λένε άλλες πηγές - ότι όλο αυτό έγινε με στόχο να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Λαϊκή Ενότητα, από την κυρία Κωνσταντοπούλου και ότι η Λαϊκή Ενότητα ή κυρία Κωνσταντοπούλου έβαλε την Χαραλαμπίδου να τα πει αυτά, θέλω να πω ότι η δική μου Αριστερά κι αυτό για το οποίο εγώ πιστεύω είναι ότι ούτε η Λαϊκή Ενότητα ούτε η κυρία Κωνσταντοπούλου ούτε η κυρία Χαραλαμπίδου θα κάνανε κάτι, σε καμία περίπτωση που θα δημιουργούσε πρόβλημα στον οποιονδήποτε. Πολύ περισσότερο σε ανθρώπους με τους οποίους πορευτήκαμε πάρα πολλά χρόνια. Οι δρόμοι μας χώρισαν από τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά.