X

“Νέα τραγωδία” με νεκρά προσφυγόπουλα στο Αιγαίο

"Μόνιμος υγρός τάφος" η Λέσβος. Σε λιγότερες απο 24 ώρες, σε διαφορετικά περιστατικά, έχουν πνιγεί 6 παιδιά και 4 ενήλικες. Αναζητείται 1 αγνοούμενος πρόσφυγας.

Ant1news

Συνεχείς τραγωδίες με νεκρά προσφυγόπουλα στο Αιγαίο "στοιχειώνουν" την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων να αναζητήσουν μαζί με τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον, μακριά απο τις "αφιλόξενες" πλέον πατρίδες τους.

Ειρωνία; Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, όπου αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για κοινές περιπολίες με την Τουσκία στα σύνορα, πιθανότητα που έχει αποκλείσει κάθετα ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ για το θέμα έστειλε σαφές μήνυμα σε Μέρκελ και Γιούνκερ ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η τελευταία δυστυχής κατάληξη του ταξιδιού προς την Ευρώπη αφορούσε 8 πρόσφυγες που αγνοούνταν βόρεια του Μολύβου της Λέσβου, μετά την σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με την ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαιναν.

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τους πρόσφυγες, 39 άνθρωποι εκ των οποίων οι 31 διασώθηκαν απο πλεούμενα που έσπευσαν προς βοήθεια, ενώ 8 αγνοούνταν στα νερά του Αιγαίου.

Λίγο μετά τις 15:30 εντοπίστηκαν δυστυχώς νεκρά 1 βρέφος, 2 παιδιά και 1 γυναίκα που συγκαταλέγονταν στους αγνοούμενους, ενώ περίπου μια ώρα αργότερα, στο κουφάρι του δουλεμπορικού που μεταφέρθηκε ημιβυθισμένο στο λιμάνι, εντοπίστηκαν εγκλωβισμένοι - κι αυτοί νεκροί - 1 παιδί, 1 γυναίκα και 1 άνδρας.

Πλέον οι έρευνες απο αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται για τον εναπομείναντα 1 πρόσφυγα που εξακολουθεί να μην έχει δώσει το παραμικρό ίχνος.

Δεύτερη τραγωδία σε λίγες ώρες

Ανάλογη τραγιική κατάληξη είχε χθες το απόγευμα η αναζήτηση τριών προσφύγων που αγνοούνταν στη θαλάσσια περιοχή Άκρα Κόρακα της Λέσβου, καθώς το βρέφος, ένα μικρό κορίτσι και η γυναίκα που αναζητούνταν εντοπίστηκαν νεκροί.

Τα παιδιά και η γυναίκα επέβαιναν, μαζί με άλλους 21 πρόσφυγες, σε λέμβο που αναποδογύρισε. Οι υπόλοιποι διεσώθησαν απο τουρκική ακταιωρό, ενώ για τους τρεις σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από πλωτό του Λιμενικού και ελικόπτερο της Frontex για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων.

Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες, στην θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, έχασαν την ζωή τους 2 βρέφη, 4 παιδιά και 3 γυναίκες και 1 άνδρας, σε έναν μακάβριο κατάλογο που δείχνει να μην έχει τέλος.