X

Πετρόπουλος: «Αρμαγεδδών» αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό

Διέψευσε τα σενάρια περί παροχής συντάξεων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Τι είπε για την ενοποίηση των ταμείων .

Ant1news

«Θα έρθει ‘Αρμαγεδδών’ αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο για το ασφαλιστικο» ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Όπως είπε μιλώντας στο Mega, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται μία σημαντική επιδείνωση των συνθηκών του ασφαλιστικού περιβάλλοντος, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Ο κ. Πετρόπουλος διέψευσε τα σενάρια περί παροχής συντάξεων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Εξήγησε ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις εκείνων που έχουν μεγάλη περιουσία αλλά αναζητούνται τρόποι ώστε να εκλογικευτούν ορισμένες αδικαιολόγητα μεγάλες συντάξεις και να ενισχυθούν παράλληλα τα κατώτατα εισοδήματα.

Για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Πετρόπουλος είπε:

«Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει, με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».

Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, με στόχο να δημιουργηθούν νέα αποθεματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους «κουμπαρά» από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εάν το επιθυμούν.

Για την ενοποίηση των Ταμείων ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο με ευκολότερη την δεύτερη επιλογή και εκτίμησε πως με την πρόσληψη προσωπικού και την χρήση της μηχανογράφησης θα εξοικονομηθούν πόροι και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης.