X

ΤΑΙΠΕΔ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Η συμφωνία πέρα των άλλων οφελών θα είναι κι ένα σινιάλο… ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου κ. Πιτσιόρλας.

Ant1news

Ο επικεφαλής του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Στέργιος Πιτσιόρλας, ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για την 40ετη παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, αποτελεί προτεραιότητα για το ταμείο.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα αποφέρει έσοδα 1,2 δις ευρώ και παράλληλα, ««θα είναι ένα σινιάλο πως η Ελλάδα τώρα είναι μια σταθερή χώρα, πως ένας μεγάλος γερμανός επενδυτής δεν διστάζει να κάνε μια τόσο μεγάλη δέσμευση εδώ», συμπληρώνοντας πως ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εισπράξει 3,5 δις από τις αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του 2016.

 «Το παράδειγμα που έχουμε από άλλες πρόσφατες επενδύσεις τις Fraport είναι πως η κίνηση θα εκτοξευθεί αμέσως», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ,στην συνέντευξη του στους Financial Times,  αναφέροντας τα παραδείγματα δυο βουλγαρικών αεροδρομίων, όπου ο όγκος επιβατών διπλασιάστηκε αφότου περιήλθαν στον έλεγχο της γερμανικής εταιρείας.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην «Καθημερινή», ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Στέφαν Σούλτε, επιβεβαίωσε πως – εφόσον όλα πάνε καλά – η γερμανική εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 αερολιμένων στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι στόχος είναι η παραχώρηση των αεροδρομίων πριν την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Οι επόμενοι στόχοι

Μετά τα αεροδρόμια, θα δρομολογηθεί η ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών διαγωνισμών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κόμβο για το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Πάντως, ο κ. Πιτσιόρλας προειδοποίησε ότι οι προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, με δεδομένες τις ανάγκες που έχει το πεπαλαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Το δίκτυο χρειάζεται τεράστια βελτίωση, επομένως δεν βλέπουμε μεγάλες αποτιμήσεις, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε έναν επενδυτή που θα βάλει χρήματα», είπε.

Σχετικά τέλος με τον ΟΛΠ, όπου οι τελικές προσφορές για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να κατατεθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί «γρήγορα» η αγοραπωλησία ώστε ο νέος επενδυτής να αναλάβει στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Επίσης σήμερα μέσω της ιστοσελίδας  e-publicrealestate, η ΕΤΑΔ ως Σύμβουλος Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, ανακοινώνει την έναρξη δύο νέων ομάδων διαγωνισμών ακινήτων (e-Auction V).