X

Σε «απόγνωση» 10000 ηλικιωμένοι που μένουν στα γηροκομεία

Έκκληση να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ στα γηροκομεία απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ant1news

Μεγάλο κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο αντιμετωπίζουν οι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε γηροκομεία, μετά την υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% που επιβλήθηκε για τη διαβίωσή τους σε αυτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την Ένωση τα περίπου 100 νόμιμα γηροκομεία της χώρας κινδυνεύουν με λουκέτο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ.

Τονίζεται ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Πλέον, η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους.

Από την άλλη, συνεχίζει η ανακοίνωση, το αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000€, ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι οι ανήμποροι και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένοι είναι αυτοί που επιλέγουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ένα γηροκομείο και δεν έχουν εναλλακτική λύση κάποια κρατική δομή, όπως στην παιδεία.

Στην ανακοίνωση της η Ένωση επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που φορολογεί την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων καθώς στις υπόλοιπες χώρες ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή ΦΠΑ στα γηροκομεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας.