X

Απορρίπτουν οι δανειστές το ελληνικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Τα "αγκάθια" στις επαφές με το κουαρτέτο. Τι προτείνει η Αθήνα, τι ζητούν οι θεσμοί για τα "κόκκινα" δάνεια. Δεκτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως γενικό ισοδύναμο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται το θέμα των «κόκκινων» δανείων αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος  του Υπουργείου Οικονομικών μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επιμένει αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη να μην χάνει την κατοικία του κάποιος που η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 300.000 ευρώ και κάτω και το οικογενειακό εισόδημα να είναι 35.000 ευρώ ετησίως.

Οι δανειστές όμως έχουν στυλώσει τα πόδια τους και ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι 120.000 ευρώ (η απαίτηση τους είχε ξεκινήσει από μόλις από τις 60.000 ευρώ) και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι στο όριο της φτώχειας πράγμα που σημαίνει ότι αν ίσχυε αυτό που θέλουν οι δανειστές θα μιλούσαμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό πουν δεν θα έχανε το σπίτι του. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αν οι δανειστές αποδεχθούν το σχέδιο της κυβέρνησης τότε θα καλύπτονται από πλειστηριασμό το 85% των ανθρώπων που έχουν «κόκκινο» δάνειο.

Σε ότι αφορά την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, ενώ επιμέρους θέματα θα επιλυθούν είπε. Σε ότι αφορά τα φαρμακεία ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει η μετοχική σύνθεση ενός φαρμακείου να έχει τουλάχιστον έναν φαρμακοποιό.

Την «σκυτάλη» στις επαφές με τους δανειστές πήρε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεανώ Φωτίου, όπου τέθηκε επί τάπητος το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναφέρουν μάλιστα ότι έγινε δεκτή κατ' αρχήν η μεταρρύθμιση ως «γενικό ισοδύναμο», αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με αριθμούς.

Ως μια «πρώτη διερευνητική συνάντηση» χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος την πρώτη του επαφή με του κουαρτέτο των δανειστών, αποχωρώντας μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου έγινε η πρώτη επαφή τους με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Οι δύο υπουργοί άφησαν πίσω τους τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος συζήτησε με τους δανειστές τα προαπαιτούμενα στα φορολογικά για τα οποία έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο  Οικονομικών.

Πάντως, αμέσως μετά τη λήξη των συναντήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι παρά τη χαμηλότερη ύφεση φέτος και του χρόνου, οι Θεσμοί αμφισβητούν ότι μπορούν να πιαστούν οι στόχοι του πρωτογενούς ισοζυγίου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου.

Εν τω μεταξύ, οι κ.κ  Χουλιαράκης, Φίλης και Κατρούγκαλος συζητούν με τους δανειστές για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και την υιοθέτηση των μέτρων που έχει προτείνει για την Παιδεία ο ΟΟΣΑ. Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας παραδέχθηκε: " Αυτοπαγιδευτήκαμε βάζοντας στον προϋπολογισμό ισοδύναμα 240 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση".