X

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ

Έφθασε στη χώρα μας ο Γάλλος Πρόεδρος. Ποιοι τον συνοδεύουν. "Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ant1news

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το αεροσκάφος με την γαλλική αποστολή προσγειώθηκε λίγο μετά τις 17.00 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τον υποδέχθηκε ανεπισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στην χώρα μας.

 

Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο, το αυτοκίνητο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα τους περίμενε ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.

Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους απο άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και έπειτα ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό κι αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

"Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι "η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει".

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι "πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη". Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι "ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

 

Μετά την κατάθεση ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.