X

Στήριξη Ολάντ για τα «κόκκινα» δάνεια

Πότε πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα του χρέους σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο. Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ant1news

Στο πλευρό της Αθήνας και στο θέμα των κόκκινων δανείων τάχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» δήλωσε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας πως «πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. To θέμα το συζητήσαμε πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup, και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών»

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την θέση του ότι η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ναι μεν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, όπως, όπως είπε, τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν απ’ όλους.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν που ασπάζεται τις αξίες της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρχίσει η αναγκαία συζήτηση για το χρέος.

«Είναι αναγκαία συνολικά για την Ευρώπη η επιτυχία της Ελλάδας, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν ακόμη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Δεν είμαστε κατάδικοι που εκπληρώνουν κάποια ποινή, αλλά ισότιμοι εταίροι» τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.«Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τους κίνδυνους του Grexit, γιατί κάποιοι θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της διαίρεσης (της Ευρώπης). Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ούτε φτωχός συγγενής. Σέβεται τους κανόνες και θέλει τον σεβασμό...», επισήμανε.

Ολάντ: Στήριξη στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και προσφυγικό

 Έμφαση στην ανάγκη να προστατευθούν η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην ενωμένη Ευρώπη έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό, στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, στην αρχή της συνάντησης τους, στο μέγαρο Μαξίμου.

Ολόκληρος ο μεταξύ τους διάλογος έχει ως εξής:

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη, μια επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Σας άκουσα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπατε μια φράση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα. Θέλω να πω ότι στις μέρες μας αυτή η δημιουργική συνεργασία παίρνει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές της αξίες και αρχές και γι αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία ,όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και μ αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουμε από κοινού αυτό τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, για τις επόμενες γενιές που δικαιούνται να ζήσουν σε μια Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα .

Φ. ΟΛΑΝΤ: Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, καταρχάς να πω ότι με συγκίνησε η υποδοχή που μου επιφυλάχτηκε εδώ στην Ελλάδα και που δείχνει τον σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο λαούς μας, την κοινή προσέγγιση που έχουμε για το τι θα πρέπει να είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη και τις κοινές αγνές αξίες που πρέπει να προωθήσουμε.

Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι η μαρτυρία των κοινών μας αξιών, των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη. Ξέρω τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια και χρειαζόταν πολύ θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναδιαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες. Και μετά από την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει.

Επίσης, έχουμε και το θέμα της ροής των προσφύγων. Στους πρόσφυγες, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά, αλλά πρέπει την ίδια ώρα να δείξουμε και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους και βεβαίως να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα των προσφύγων. Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Τέλος θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις και είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Και εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Πήρε αυτή την απόφαση για να μπει σε μία κοινότητα αξιών. Υπενθυμίζω εξάλλου ότι την πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε Κοινή Αγορά ήταν το 1963 κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας παίζει και πάλι με τη φωτιά».

Σύμφωνα την ΝΔ με όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας «δημιουργεί σύγχυση, αβεβαιότητα, ανησυχία. Μιλά για “παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος”, που “στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης”. Μιλά για κινδύνους που ξεκινούν από την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και φτάνουν στη διαίρεση της Ευρώπης. Με όσα υπαινίσσεται δείχνει πως κάτι σοβαρό συμβαίνει και κάτι προετοιμάζει».

«Οφείλει να δώσει άμεσα καθαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις», τονίζει η ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο πείραμα Τσίπρα».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του σχολιάζει την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει «βασικοί στόχοι της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου είναι αφ’ ενός η ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση την αντιλαϊκή συμφωνία και αφ ετέρου η προώθηση επενδύσεων απ’ τις οποίες κερδισμένα θα βγουν τα γαλλικά και τα ελληνικά μονοπώλια, που θα ωφεληθούν όχι μόνο από το ζεστό χρήμα του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, των σιδηροδρόμων κ.α».

Το ΚΚΕ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ για να ξανακαλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες περί μιας - ωφέλιμης για το λαό – γαλλικής στήριξης στο θέμα του χρέους. Κρύβει ωστόσο ότι η σύμπτωση Ελλάδας – Γαλλίας κι άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης στο θέμα της διευθέτησης του χρέους έναντι της Γερμανίας, δεν γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την εξοικονόμηση χρήματος για τη στήριξη των μονοπωλίων αυτών των χωρών».