X

Νέες φωτιές άναψε το πόθεν έσχες Φλαμπουράρη

Συμπληρωματική και όχι νέα δήλωση πόθεν έσχες, θα υποβάλλει τελικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Τι είπε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής και τι ο ίδιος ο υπουργός.

Ant1news

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η Επιτροπή της Βουλής μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι δόθηκε η δυνατότητα στον Αλέκο Φλαμπουράρη να καταθέσει νέα δήλωση Πόθεν Έσχες, ώστε να περιλάβει σε αυτήν, τη μεταβίβαση των μετοχών του από την τεχνική εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο είναι, η προσκόμιση στοιχείων που ενδεχομένως να ζητηθούν στη διάρκεια του ελέγχου του Πόθεν Εσχες όπως δήλωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος. «Οι ορκωτοί λογιστές έχουν κάνει ήδη τη δουλειά τους. Ελέγχουν δηλαδή το τάδε πόθεν έσχες χρήσης του 2012, διαπιστώνουν κάτι, δεν μας έφερε αυτό το χαρτί. Το έχεις; Φέρ’το. Μπορεί και για καταθέσεις να μην υπάρχει δικαιολογητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρεμένος, προσθέτοντας πως «υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιητική δήλωση».

Βεβαίως με την συμπληρωματική δήλωση δεν παραγράφεται το αδίκημα. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης από την πλευρά του δήλωσε πως κλήθηκε να καταθέσει νέα δήλωση πόθεν έσχες και απόρησε για την έκταση που έχει λάβει η υπόθεση.

«Στη δήλωση που κατέθεσα τον Απρίλιο για τα έτη '12, '13 και '14 όπως ζητήθηκε περιέλαβα τις μετοχές διότι η αίσθησή μου ήταν ότι κάνω δήλωση ως και την 31/1/14 οπότε και διατηρούσα τις μετοχές και γι' αυτό τις δήλωσα. Είναι παράξενο να έχει γίνει τόσος θόρυβος γιατί δήλωσα παραπάνω από αυτά που είχα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Φλαμπουράρη εξαπέλυσε το Ποτάμι τονίζοντας σε ανακοίνωση πως «οι νόμοι ισχύουν για τους άλλους, όχι όμως και για τους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα συνθήματα περί διαφάνειας φαίνεται πως δεν αφορούν την πρωθυπουργική αυλή». 

Ο Γιώργος Βαρεμένος μίλησε για ελλείψεις στα πόθεν έσχες 60 βουλευτών, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί σχετικά από την Επιτροπή, ενώ όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» μεταξύ τους είναι ένας νυν και ένας πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής. 

Εγώ έστειλα μία επιστολή και ζήτηση εντός 10 ημερών να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες, δήλωσε ο Γιώργος Βαρεμένος.

Ήδη πάντως ελήφθη απόφαση τα πόθεν έσχες να κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά ώστε να γίνονται πιο εύκολα και αξιόπιστα οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Στρίβειν δια… νέου πόθεν έσχες 

Προσπάθεια «να πέσει στα μαλακά» ο Αλέκος Φλαμπουράρης για την υπόθεση του πόθεν έσχες του, καταβάλλεται τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται έγκυρες πληροφορίες που θέλουν την επιτροπή πόθεν έσχες να ζητά νέα δήλωση περιουσιακής κατάστασης όχι μόνον από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, αλλά και από περίπου 130 βουλευτές.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί με βάσει ποια δήλωση θα ελεγχθεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης, την καινούργια ή την παλιά που είχε καταθέσει τον περασμένο Απρίλιο. Οι περίπου 130 βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Επικρατείας, έχουν κληθεί να υποβάλουν δηλώσεις με βάση το νέο νόμο  (ν.4281/2015) που ισχύει από 1/1/2015 και προβλέπει τη διαδικασία του διπλού εντύπου έναντι της παλιάς με ένα έντυπο.

Η σχετική απόφαση ελήφθη, τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες ήταν η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και προέβλεπε ότι το σύνολο των βουλευτών και υπουργών θα πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις  βάσει του νέου νόμου και για τη χρήση του 2014.